
 

 

Your response 
 

Question Your response 
Question 1: Do you agree with the planning 
principles and methodologies that we will use 
in our work to refine the coverage area plan 
for small-scale DAB? 

No answer. 

Question 2: Do you agree with our proposed 
approach to the required technical licence 
conditions for small-scale radio multiplex 
services, and the proposed amendments to the 
Digital Radio Technical Code? 

No answer. 

Question 3: Do you agree with Ofcom’s 
proposed approach to setting the level of 
reserved capacity for C-DSP services on 
small-scale radio multiplex services? 

Ofcom’s proposed approach to setting the level 
of capacity reserved for C-DSP services appears 
reasonable. 

 
However, in estimating the level of reserved 
capacity for each multiplex, in addition to the 
sources listed in paragraph 4.23 of the 
consultation, the HBA would ask that Ofcom 
takes into account the number of hospital radio 
stations within the licensing polygon. 

 
Despite publicity of Ofcom’s consultation by 
HBA, unfortunately the level of awareness 
within hospital radio stations of the importance 
of expressing an interest was low. During the 
intervening period, however, knowledge of, and 
interest in, Small-Scale DAB within the hospital 
radio sector has grown, spurred-on also by 
developments within the NHS resulting in 
bedside entertainments systems being 
withdrawn from hospital wards, further pushes 
to treat more patients outside the traditional 
hospital environment, and an increased 
emphasis on prevention. A small number of 
hospital radio stations have taken advantage of 
model charitable objects that include health 
promotion to apply for and launch analogue 
community radio services. HBA expects there to 
be significant interest in Small-Scale DAB from 
the hospital radio sector over the coming few 
years, and would ask that Ofcom ensures that 
there is sufficient reserved capacity to facilitate 
any hospital radio station that wishes to 



 

 

 broadcast a health and wellbeing-focused 
service on Small-Scale DAB to do so. 

 
A list of HBA member stations, which 
represents the vast majority of hospital radio 
stations in the UK, can be found on our website 
– www.hbauk.com. 

Question 4: Do you agree with the factors we 
are proposing to take into account of in 
deciding the order and timescale in which 
Ofcom will advertise small-scale radio 
multiplex licences? 

No answer. 

Question 5: Do you agree with our proposed 
approach for assessing the technical plans 
submitted in small-scale radio multiplex 
licence applications? 

HBA has concerns about the required level of 
detail required to be submitted as part of the 
technical plan. It appears to be much greater 
than was previously required for AM/FM 
licence applications, and use of a specific 
spectrum planning tool. 

 
This is likely to mean that existing hospital radio 
stations will be unable to submit an application 
to operate a multiplex, despite the Community 
Radio Order expressing the desirability of 
awarding multiplex licences to prospective 
C-DSP licensees, or consortia including such. 

Question 6: Do you agree with our proposed 
approach for assessing the ability of applicants 
to establish their proposed small-scale radio 
multiplex service? 

No answer. 

Question 7: Should Ofcom require that the 
studio of a C-DSP licensee be located within 
the coverage area of the small-scale radio 
multiplex service it plans to broadcast on? 
Please explain the reasons for your view. 

No answer. 

Question 8: We propose that holders of 
corresponding analogue community radio and 
DSP licences apportion their income equally 
across their licences, unless there are 
compelling reasons why a different 
apportionment is reasonable. Do you agree 
with our suggested approach? 

No answer. 

Question 9: Do you agree with our proposal 
that a prospective C-DSP service provider will 
be able to apply for a C-DSP licence once we 

It would appear strange, given that a C-DSP 
licence is restricted to a specific multiplex, that 
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have invited applications for the small-scale 
radio multiplex licence upon which their 
proposed C-DSP service is intended to be 
provided? 

Ofcom would open invitations to apply for 
these licences prior to having awarded the 
corresponding multiplex. Applicants would be 
paying the £250 application fee and, if 
successful, the £100 annual fee, for a licence 
that it was impossible to use. 

 
A more sensible licensing regime would be for 
Ofcom to open applications for C-DSP licences 
immediately on awarding the corresponding 
multiplex. This would mean that applicants 
knew there was a possibility of using the 
licences they were applying for, and would also 
ensure that Ofcom’s licensing team was not 
wasting its time assessing applications for 
licences which cannot be utilised in a timely 
fashion (if at all). 
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