
 

 

Your response 

Question Your response 
Question 1: Do you agree with the planning 
principles and methodologies that we will use 
in our work to refine the coverage area plan 
for small-scale DAB? 

I believe your approach is sensible and practical 
with one exception can be illustrated, for 
example, by the proposed polygons for the 
Teesside area. 
While one can appreciate the intention to 
ensure that ‘small-scale’ DAB licences remain 
focussed on areas smaller than the original DAB 
services, I am not aware of any likely demand 
for a Stockton-on-Tees station not to also cover 
Middlesbrough (note the spelling by the way) 
or vice-versa. 
This proposed arrangement appears to have 
been created simply to satisfy the 40% 
limitation, it introduces technical and financial 
complexity without offering any public benefit. 
A single licence for the three heavily 
overlapping and integrated boroughs of Redcar, 
Stockton and Middlesbrough would be more 
appropriate - although I accept this would 
equate to 50% of the Teesside local MUX 
population. 
I welcome your statement in paragraph 3.25 of 
the consultation document with regard to 
Ofcom’s flexibility to exceed the 40% figure:  
“For example, it may be that complying rigidly 
with the 40% figure in a particular case would 
undermine the editorial appropriateness of the 
area covered by the small-scale radio multiplex 
service and/or the ability of the area to satisfy 
the demands for carriage from C-DSP or local 
DSP licence holders. This may be relevant where 
strict adherence to the 40% figure would 
inevitably involve either excluding a significant 
part of the population of a town, or artificially 
dividing an already relatively small urban area 
for which it is clearly appropriate for such 
services to cater, in a way that would make the 
scope of the licence area significantly less 
attractive for both listeners and programme 
service providers”.     
While it appears that a case could be made for 
combining the suggested Stockton-on-Tees and 
Middlesbrough and Redcar polygons by citing 
the above considerations (and I know it will be 
by several applicants) the example highlights a 
more general issue.  The blanket 40% figure 
does not take into account the considerably 



 

 

differing size of the first-generation ‘local’ 
digital multiplex areas. 40% of the population in 
original DAB areas such as London, 
Birmingham, Manchester or even ‘Herts, Beds 
& Bucks’ can equate to a small-scale area in 
excess of 800,000 adults. It is plainly not the 
case that, in a region where the original local 
multiplex served a much smaller population the 
economies of running a small-scale service 
within that area will be proportionately 
reduced, indeed the opposite could often be 
true due to reduced demand for the smaller 
population.  
A permissible small-scale multiplex licence in 
the Manchester area can serve a population 
larger than the total number of adults in the 
original full-scale Teesside local multiplex area 
(800,600)!  
I suggest that Ofcom should indicate that it will 
use its flexibility to be generally more inclined 
to permit larger SSDAB areas where a strict 
application of the 40% rule would result in an 
overlap population of fewer than, say, around 
400,000 adults. 
 

Question 2: Do you agree with our proposed 
approach to the required technical licence 
conditions for small-scale radio multiplex 
services, and the proposed amendments to 
the Digital Radio Technical Code? 
 

YES 

Question 3: Do you agree with Ofcom’s 
proposed approach to setting the level of 
reserved capacity for C-DSP services on small-
scale radio multiplex services? 
 

YES 

Question 4: Do you agree with the factors we 
are proposing to take into account of in 
deciding the order and timescale in which 
Ofcom will advertise small-scale radio 
multiplex licences? 
 

In general YES. However I am not clear why 
population size should be relevant. For example 
it could be argued that SSDAB will have 
significant impact in non-metropolitan areas 
where an early roll-out of new (and perhaps 
more relevant) radio services will be valuable 
and appreciated. Less competition for licences 
in such areas may also simplify Ofcom’s 
workload enabling some applications to be 
dealt with very rapidly. 
 

Question 5: Do you agree with our proposed 
approach for assessing the technical plans 

YES 



 

 

submitted in small-scale radio multiplex 
licence applications? 
 

Question 6: Do you agree with our proposed 
approach for assessing the ability of applicants 
to establish their proposed small-scale radio 
multiplex service? 
 

YES. This seems reasonable and 
straightforward. 

Question 7: Should Ofcom require that the 
studio of a C-DSP licensee be located within 
the coverage area of the small-scale radio 
multiplex service it plans to broadcast on? 
Please explain the reasons for your view. 
 

YES. As the C-DSP licence will permit access to 
reserved capacity on a single small-scale 
multiplex it is reasonable to require that the 
majority of programming should be sourced 
within that multiplex area.  Programme 
providers wishing to broadcast across a wider 
area, or to a community of interest in a number 
of scattered areas, will be able to bid for the 
unreserved space on SSDAB multiplexes. 
The requirement to ensure C-DSP programme 
production exists within each local area will 
provide the further benefit of creating and 
maintaining broadcast production experience, 
work opportunities and facilities in 
communities across the UK rather than in a 
limited number of metropolitan centres. 
 

Question 8: We propose that holders of 
corresponding analogue community radio and 
DSP licences apportion their income equally 
across their licences, unless there are 
compelling reasons why a different 
apportionment is reasonable. Do you agree 
with our suggested approach? 

YES 

Question 9: Do you agree with our proposal 
that a prospective C-DSP service provider will 
be able to apply for a C-DSP licence once we 
have invited applications for the small-scale 
radio multiplex licence upon which their 
proposed C-DSP service is intended to be 
provided? 
 

YES.  It is difficult to see how a coherent C-DSP 
application could be drafted before detailed 
proposals for the relevant multiplex are known. 
It is very likely that many SSDAB multiplex 
applications will be submitted following 
consultation with potential C-DSP service 
providers and these licence application 
processes can most sensibly proceed in parallel. 
 

 

 


