
 

 

Your response 

Question Your response 

Question 1: Do you agree with the planning 
principles and methodologies that we will use 
in our work to refine the coverage area plan 
for small-scale DAB? 

Yes, the planning principles and methodologies 
appear sensible. 
 
 
 

Question 2: Do you agree with our proposed 
approach to the required technical licence 
conditions for small-scale radio multiplex 
services, and the proposed amendments to 
the Digital Radio Technical Code? 
 

Yes, the proposed approach to the technical 
conditions for Small-Scale DAB licensing 
appears sensible. 

Question 3: Do you agree with Ofcom’s 
proposed approach to setting the level of 
reserved capacity for C-DSP services on small-
scale radio multiplex services? 
 

The proposed approach to setting the level of 
capacity reserved for C-DSP services appears 
generally sensible. However, as is stated in 
paragraph 4.24 of the consultation, “the results 
of the 2018 call for expressions of interest may 
be a little outdated by the time we are able to 
invite applications”. As one of the smaller 
polygon areas, invitations to apply for the 
Winchester multiplex might well be issued 
later, rather than sooner, in which case it is 
more likely that additional interest in C-DSP 
licences might have arisen, as a result of 
increased publicity about Small-Scale DAB. 
 
In paragraph 4.25 of the consultation 
document, it states that “Ofcom propose to 
take into account […] any additional 
information we have on the likely demand from 
such services”. It would appear sensible that 
Ofcom provide an opportunity for further 
expressions of interest in C-DSP licences on 
specific multiplexes to be registered from the 
time they respond to this consultation, or 
shortly thereafter. Contrary to the statement in 
paragraph 4.24, it does not appear to be 
“administratively burdensome” to open a 
specific email address to which such 
expressions of interest could be sent. All that 
would then be needed would be for the 
additional expressions of interest sent to this 
email address to be taken into account at the 



same time as the existing expressions of 
interest and other factors when Ofcom set the 
reservation level prior to advertising the 
multiplex licence. 

Question 4: Do you agree with the factors we 
are proposing to take into account of in 
deciding the order and timescale in which 
Ofcom will advertise small-scale radio 
multiplex licences? 
 

Yes, the factors proposed seem reasonable. 

Question 5: Do you agree with our proposed 
approach for assessing the technical plans 
submitted in small-scale radio multiplex 
licence applications? 
 

Yes, the proposed approach for assessing 
technical plans seems reasonable. However, we 
have some concerns about the viability of 
expecting community radio stations to produce 
such a detailed technical plan prior to being 
awarded the licence. The level of information 
required (which is much more detailed than in 
the case of FM community radio licensing), and 
the strong implication that spectrum planning is 
to be undertaken using a specific commercial 
tool, is likely to mean that many existing or 
prospective community radio stations are 
unable to submit an application to operate a 
licence, despite the Community Radio Order 
stating the desirability of awarding multiplex 
licences to prospective C-DSP licensees, or 
consortia including a C-DSP licensee. 

Question 6: Do you agree with our proposed 
approach for assessing the ability of applicants 
to establish their proposed small-scale radio 
multiplex service? 
 

Yes, this approach seems sensible. 

Question 7: Should Ofcom require that the 
studio of a C-DSP licensee be located within 
the coverage area of the small-scale radio 
multiplex service it plans to broadcast on? 
Please explain the reasons for your view. 
 

In general, yes, because of the requirement for 
a C-DSP licensee to deliver social gain to the 
community it serves, including involvement in 
the service by members of that community. It is 
difficult to see how these objectives can be 
achieved if the studio is remote from the 
intended audience. 
 
That said, where the target community 
straddles adjacent multiplexes, there might be 
legitimate reasons for a community radio 
service to be simulcast on adjacent multiplexes 
from a single studio that is located in one of 
those multiplex areas. 

Question 8: We propose that holders of 
corresponding analogue community radio and 
DSP licences apportion their income equally 

This approach seems appropriate. 



across their licences, unless there are 
compelling reasons why a different 
apportionment is reasonable. Do you agree 
with our suggested approach? 

Question 9: Do you agree with our proposal 
that a prospective C-DSP service provider will 
be able to apply for a C-DSP licence once we 
have invited applications for the small-scale 
radio multiplex licence upon which their 
proposed C-DSP service is intended to be 
provided? 
 

As a C-DSP licence states the multiplex on 
which it is to be used, the benefit of obtaining 
such a licence prior to that multiplex licence 
being awarded is far from obvious. 
 
The wording of paragraphs 7.3 to 7.9 of the 
consultation implies that Ofcom is concerned 
about its ability to process applications for C-
DSP licences in a timely fashion if it waits until a 
multiplex has been awarded before inviting 
applications for C-DSP licences to broadcast on 
it; these paragraphs could almost be read as an 
encouragement to prospective D-DSP licensees 
to get their applications in quickly to avoid 
being locked out. 
 
There is an application fee of £250 and an 
annual licence fee of £100, payable irrespective 
of whether the service is being broadcast. 
Ofcom (or perhaps the Treasury) would, 
therefore, appear to benefit financially from 
early applications for C-DSP licences, whilst the 
licensee could end up with a licence that is not 
usable. 
 
It would appear more sensible to only allow 
applications for C-DSP licences AFTER the 
corresponding multiplex has been awarded. 
This would allow applicants to be certain that 
there was a multiplex on which they could use 
their licence and, at the same time, allow 
Ofcom to focus its C-DSP licensing activities on 
applicants that stand a chance of making it to 
air. 
 
Given that it will take a number of months to 
launch the multiplex (with operators being 
given 18 months to launch their service), it does 
not seem unreasonable to expect Ofcom to 
have been able to award the appropriate C-DSP 
licences that were submitted reasonably 
promptly after the award of the multiplex 
licence before said multiplex is launched. 
 
Exceptions might need to be made in the case 
of the existing trial multiplexes where, clearly, 
the launch timescales will be much shorter. 




