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Channel 4’s response to Ofcom’s consultation on The Scheduling of 
Television Advertising: Approaches to Enforcement 

 
Channel 4 welcomes the opportunity to provide input to Ofcom’s consultation on potential 
changes to the Code on the Scheduling of Television Advertising (COSTA) – including the 
way in which rules on the permissible number of advertising breaks should be enforced. 
 
Channel 4 is a publically owned, not for profit, public service broadcaster entirely funded by 
commercial revenues, the vast majority of which are derived from advertising. Advertising is 
therefore central to enabling Channel 4 to fulfil its public service remit and obligations, 
including financing our investment in a diverse range of high-quality UK originated content. 
 
In 2013 Channel 4 invested around £430m in UK originated content across all of our 
services, supporting 367 independent production and digital media companies from across 
the UK. This investment has resulted in an unprecedented level of creative success yielding 
eight BAFTAs, two Oscars and the prestigious Channel of the Year award for Channel 4 at 
the Edinburgh television festival. 
 
Advertising plays a key role in sustaining this investment and indeed the investment of 
other commercially funded PSBs. As such Channel 4 believes that any decisions to change 
the COSTA rules which govern television advertising should be carefully considered, 
evidence based and should seek to deliver benefits to both Viewers and Broadcasters. 
 
Answers to specific questions raised in the consultation: 
 
Question 1: Do you agree with our assessment criteria as set out in Section 5? 
 
Channel 4 agrees with the assessment criteria as set out in Section 5. 
 
 
Question 2: What are your views on the enforcement approaches set out in Section 5? 
 
Channel 4 believes that the Electronic Programming Guide (EPG) enforcement approach 
provides the most robust, consistent and relevant method for calculating the scheduled 
duration of a programme. The data from published programme guides is readily available 
and transparent, and from a practical perspective the EPG captures a reliable indication of 
the “hard junctions” within a broadcaster’s schedule that reflect the duration of a 
programme and consequently the permitted amount of advertising minutage. 
 
Given the importance of EPG guides in helping viewers to navigate through large amounts of 
programming information and plan their viewing experience, and with all platforms having 
invested significant effort in creating enhanced graphical user interfaces, it is our experience 
that the vast majority of broadcasters keep the information supplied to EPG providers as 
accurate and up to date as possible – with a number of EPG’s being able to update their 
displays up to 1 hour prior to transmission.  This is in contrast to Ofcom’s perception in para 
5.37, that EPG displays are “based on data that may have been submitted to EPG providers 
two weeks before transmission” – and which may not have been subsequently updated. 
 
Our view on the three variants of TX approach that could be considered; a) ” Programme 
slot”, b) “Editorial content plus internal breaks” and c) “Editorial content alone”,  are that 
none of these options provide the same levels of robustness and transparency as the EPG 
method.  There are also a number of issues created by each of the variants i.e.: 
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 Data for non-BARB registered channels would not be easily available and for those 
others where BARB data is available, it is highly likely that there will be significant 
variation in how information and data is recorded, leading to variable standards of 
transparency by broadcaster. 
 

 Where the TX approach adopted equates a programme’s scheduled duration to the 
period between the start and end of the programme (including internal breaks), there 
is a possibility that there would be a significant reduction in the number of internal 
breaks that broadcasters would be entitled to schedule during the majority of 
programmes.  Ofcom has suggested that broadcasters could adopt strategies that 
would enable them to retain internal breaks in programmes i.e. by moving 
advertising from end breaks to internal breaks. However, this is a remedy that would 
not be available to those broadcasters with PSB channels in their portfolio, such as 
Channel 4, as current regulation caps the length of centre breaks on PSB channels to 
3 minutes and 50 seconds, of which only 3 minutes and 30 seconds can be spot 
advertising. 

 

 Any change from the established, and widely accepted, method of EPG enforcement 
to a TX model will inevitably lead to significant financial impact on both Ofcom and 
the majority of broadcasters, as additional resources will be needed and extensive 
amendments will have to be made to planning, scheduling and airtime sales 
systems to accommodate the new way of working. 

 
 
Question 3: What enforcement approach should Ofcom adopt for the purpose of enforcing 
COSTA rules on the scheduling of advertising during programmes? If you consider that 
Ofcom should use an approach other than the EPG approach or one of the TX approaches 
described in this document, please explain your preferred approach in detail 
 
Channel 4 believes that there is no valid reason for changing the current EPG approach for 
the enforcement of COSTA rules. It is clear that although the AVMS directive does not 
provide an approved method for calculating the scheduled duration of a programme, there is 
already an established and widely accepted method currently in use within UK 
broadcasting.  Whilst it may be the case that the AVMS directive did not explicitly intend 
children’s programmes to be 35 minutes long before an internal break could be taken, there 
are a number of practical and straightforward mitigations that broadcasters can, and have 
previously applied, in order to reduce any negative financial impact resulting from the 
directive. These mitigations are clearly outlined in the consultation document.  Our view is 
that a move to any of the TX enforcement methodologies outlined in the document would 
have a small benefit for a limited number of broadcasters, at the expense of a 
disproportionately large negative effect on the wider industry. 
 
 
For broadcasters that transmit children’s programmes: 
Question 4: If enforcement is based on the EPG approach, what EPG slots (that are greater 
than 30 minutes) are you likely to use when scheduling internal breaks in children’s 
programmes (e.g. slots that show timing to the nearest one minute junction or those 
displayed to the nearest five minutes)? 
 
N/A 
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Question 5: Do you agree that the clarification relating to the definition of advertising 
appropriately transposes the requirements of the AVMS Directive? If not, please explain 
why. 
 
Ofcom has separately clarified to Channel 4 that they are “not intending to include the 
promotion of programmes or programme related material in a broadcaster’s allocated 
advertising minutage. The purpose of the removal of the footnote is to clarify that other 
restrictions (such as placement restrictions) could apply (if the criteria in the definition of 
advertising is met). This is reflected in the draft of the revised version of COSTA in Annex 8” 
– Steven Turner, Ofcom, email correspondence of 22.8.14 
 
On this basis, Channel 4 agrees that the clarification relating to the definition of advertising 
appropriately transposes the requirements of the AVMS Directive. 
 
 
Question 6: Do you agree with the proposed clarification and definition of a clock hour? If 
not, please explain why.  
 
C4 agrees with Ofcom’s proposed clarification and definition of a clock hour. 
 
 
Question 7: Do you believe that there are potential impacts of the above proposal that 
Ofcom has not identified? If so, please provide details. 
 
Channel 4 would welcome additional clarification as to the pro-rata methodology for 
calculating the advertising minutage accruing from programming periods that are shorter 
than multiples of one hour.  For example, if one hour of programming (60 minutes) allows 
for 12 minutes of advertising, we would assume that one hour & 30 minutes (90 minutes) 
of programming would allow for 18 minutes of advertising.  We would appreciate Ofcom 
confirming that this methodology of calculating minutage for part hours is correct within the 
new definition of a clock hour. 
 
 
Question 8: Do you agree with the proposed clarification of the definition of films? If not, 
please explain why. 
 
Ofcom has separately clarified the following to Channel 4 as regards the definition of a 
single drama and series. 
 
“If the classification of a programme was questioned, Ofcom would assess the matter on a 
case–by-case basis. However, we would refer to a number of factors when determining 
whether a programme is a single drama. For example,  
  

·       The number of, or proximity to any other programmes in the schedule that feature 

the same central characters; 

·      Whether it contains a standalone storyline that is fully or partially resolved at the end 

of the programme; 

·      The duration of the programme.  

You give the example of a single drama that has a sequel (presumably continuing the 
original’s storyline or containing some of the original’s characters) the following year.  If the 
original and the sequel were shown in succession, there would, in our view be grounds to 
class the programmes as a series or a serial for the purposes of COSTA. However, if it was an 



4 
 

isolated feature-length item containing an independent story (albeit related to the original) 
it is likely to be a single drama.  
  
In our telephone conversation, you asked how COSTA placement rules would apply to a 
final, feature-length episode of The Inbetweeners (that did not have a cinematic release). As 
The Inbetweeners is a well-established television series, we would not consider such a 
programme to fall within the scope of the rule restricting advertising breaks in single 
dramas”. Steven Turner, Ofcom, email correspondence of 22.8.14 
 
On the basis of the above clarification, Channel 4 agrees with the proposed clarification of 
the definition of films. 
  
 
Question 9: Do you agree that the proposed clarification of the definition of teleshopping is 
appropriate? If not, please explain why. 
 
Channel 4 agrees that the proposed clarification of the definition of teleshopping is 
appropriate. 
 
 
Question 10: Do you have any comments on how the exemption for L-DTPS is reflected in 
the draft Code? 
 
Channel 4 believes that the proposed waiver of advertising minutage rules for local services, 
combined with a gifted EPG position of channel no.8 on Freeview, delivers a hugely valuable 
commercial advantage to the current and future licensees of local TV franchises.  This 
significant commercial advantage would be further enhanced by any relaxation in the 
programme commitments outlined in local TV licences. 
 
We agree with Ofcom’s recent decision not to vary the programme commitments of London 
Live (ESTV) but would note that if such a relaxation were made in the future, for any local TV 
franchise, that the proposed exemption for L-DTPS would become a disproportionately large 
benefit that is not available to other PSB broadcasters. 
 
On that basis, we believe that the drafting of the exemption should clarify that any 
consultation on proposals by local TV licence holders to vary their programme 
commitments, also gives due consideration to whether it is still appropriate for the licensee 
to retain the exemption from the requirements set out in the COSTA code, if the programme 
variation is granted.      
 
 
Question 11: Do you have any comments on the proposal to update COSTA to reflect the 
changes to the rules on advertising break lengths on PSB channels? 
 
Channel 4 is extremely supportive of the proposal to update COSTA to reflect the changes 
to the rules on advertising break lengths on PSB channels. 
 
 
Question 12: Do you have any comments on the proposal to change the layout of COSTA or 
on the minor revisions proposed? 
 
Channel 4 does not have any comments on the proposal to change the layout of COSTA or 
on the minor revisions proposed. 
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Question A1: Do you agree with our approach to mitigation strategy 1? 
 
Channel 4 agrees with Ofcom’s approach to mitigation strategy 1 for children’s 
broadcasters. 
 
Question A2: Do you agree with our approach to mitigation strategy 2? 
 
Channel 4 agrees with Ofcom’s approach to mitigation strategy 2 for children’s 
broadcasters. 
 
Question A3: Do you agree with our approach to mitigation strategy 3? 
 
Channel 4 agrees with Ofcom’s approach to mitigation strategy 3 for children’s 
broadcasters. 
 
Question A4: Do you agree with our approach to mitigation strategy 4? 
  
Channel 4 agrees with Ofcom’s approach to mitigation strategy 4 for children’s 
broadcasters. 
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