
We herewith provide our reverts to each of the thirteen questions, posed in this 
consultation paper  
  
Question 1: Do you agree with our assessment criteria as set out in Section 5? 
  
Question 2: What are your views on the enforcement approaches set out in Section 5? 
  
Question 3: What enforcement approach should Ofcom adopt for the purpose of 
enforcing COSTA rules on the scheduling of advertising during programmes? If you 
consider that Ofcom should use an approach other than the EPG approach or one of 
the TX approaches described in this document, please explain your preferred approach 
in detail. 
  
TV Today Comment  
  
The assessment criteria taking into account consumer interests, practicality of 
enforcement and regulatory certainty, are apt for assessing the feasibility of the 
Scheduling procedure for television advertising. From TV Today Network Limited 
perspective, however it is essential that a clear distinction be drawn between “clock 
hour” and “programming hour”.  
  
Also essential is clarity on the permitted duration of the advertisement in a scenario, 
say where the program is intended to be of a duration of only 30 minutes, so in such 
case whether the pro-rata application of the twelve minute rule would be enforceable 
and whether in such circumstance only 6 minutes of advertising are permitted in the 
said 30 minute program. This would require clarity say if the TV Today’s program 
commences at 7:30 am and goes on till 8:30 am, would the company be entitled to 
show only twelve minute of advertisements or can the company adjust the timings of 
the advertisement  
  
It is pertinent to note that it is the editorial content for which a channel is watched and 
not for the advertisement content. However, a program say spanning an hour’s time 
(being inclusive of advertisements) cannot be considered an hour long purely on 
editorial content or else it would go on into the next hour once the ads are inserted in 
between.  
  
As has been discussed earlier -- you would appreciate that the clock hour cannot be 
taken on a per hour basis, since the viewer does not view the TV on per hour basis. 
We have further analyzed the term “hour” from various dictionaries and are of strong 
view that the term “clock hour” cannot be used as an accurate measure or medium to 
assess viewership.  
  
Consequently clock hour has little relevance in the news genre since we are 
compelled as broadcasters to drop ads to cater to the breaking news 
  



The concept of what is an appropriate length of advertisement time, therefore, would 
have to be based on genre given that various television programming genres have 
varied needs. Ensuring that this unique requirement of certain genres over others is 
catered to would therefore need to be taken up by the Ofcom.  
  
In continuation to the above, this is especially pertinent, in light of the fact that the 
COSTA has Tables providing for the number of internal breaks in programmes on 
“public service channels” and “other channels”. Also I have noticed a discrepancy in 
interpretation of the twelve minute Rule as laid by OFCOM COSTA Regulations UK, 
since as per Table 2, a program that has a scheduled duration of less than 26 minutes 
can show only one ad break. This means that in a half hour (as per the EPG schedule 
for the program) only one Ad break of four minutes would be permitted.  
  
This would mean that in the next half hour, TV Today will only be eligible to only 4 
minutes of advertisement time, and with carry forward provisions of a self defeating 
nature, since even for the next hour the twelve minute Ad Cap needs to be adhered 
  
It is also pertinent to note that while Rule 4 b) of the COSTA Regulations states – 
“…time devoted to television advertising and teleshopping spots must not exceed an 
average of 12 minutes of television advertising and teleshopping spots for every hour 
of transmission across the broadcasting day, of which no more than 9 minutes may be 
television advertising.”  
  
However, would seek clarity whether the rule may be interpreted as:  
  
Commercial advertisements (9 minutes) + Self-promotional advertisements (3 
minutes) 
  
I would request clarity from Ofcom on the issue and vide Ofcom’s communiqué 
received on 18th September 2014 (pursuant to TV Today Network Limited’s meeting 
with Ofcom’s representatives), it was clarified as follows  
  
“We also discussed the distinction between television advertising (as defined in 
COSTA) and self-promotional items, and confirmed that self-promotional items (such 
as programme trailers, continuity announcements, etc.) are not treated as advertising 
for the purposes of calculating advertising minutage.”  
  
This would therefore imply that all self-promotional content would not be treated as 
part of the 12 minutes (per hour) of permitted advertisement time. This seems to be 
cleared up by the text box proposed to be above Rule 2 by way of a clear amendment 
and does away with the ambiguity on the issue. 
  
Question 4 is for broadcasters that transmit children’s programmes and therefore the 
same is fine with us has not been commented on. 
  



Question 5: Do you agree that the clarification relating to the definition of advertising 
appropriately transposes the requirements of the AVMS Directive? If not, please 
explain why? Please identify any areas of this proposal which, if it is accepted, you 
consider Ofcom should issue guidance on. 
  
TV Today Comment  
  
The proposal for amendment to the definition of “television advertising” provides for 
the footnotes to be deleted; i.e. now self advertisements are also included in the 
definition of television advertising. Don’t you think that this would once again create 
an ambiguity in an area which the Ofcom was kind enough to clarify?  
  
It is also pertinent to note that the following language, though meant to grant clarity, 
requires further explanation: 
  
“Accordingly, to make this position clearer, we propose to remove the footnote and 
clarify that the exemption for announcements made by a broadcaster in connection 
with its own programmes and ancillary products directly derived from those 
programmes relates only to those rules limiting the amount of advertising that 
broadcasters can transmit.” 
  
So does that mean that above will form an integral part of the twelve minute rule?  
  
Question 6: Do you agree with the proposed clarification and definition of a clock 
hour? If not, please explain why. 
Question 7: Do you believe that there are potential impacts of the above proposal that 
Ofcom has not identified? If so, please provide details. Please identify any areas of 
this proposal that, if adopted, you consider Ofcom should issue guidance on.  
  
TV Today Comment  
  
While the definition of a clock hour provides sufficient clarity, but there is a problem 
which is created for the programming schedules. This problem is that as per the UK 
Law, where a one hour slot is to be filled which begins at the start of a clock hour, it is 
48 minutes of the editorial content that can be shown while 12 minutes of 
advertisements may be aired.  
  
However, if 50 minutes of editorial content is shown, it leaves a balance of 2 minutes 
of advertisement time from one clock hour. How is this balance of 2 minutes proposed 
to be used, without a breach of the 12 minute rule? 
  
Question 8: Do you agree with the proposed clarification of the definition of films? If 
not, please explain why. 
Please identify any areas of this proposal that you consider Ofcom should issue 
guidance on. 
  



TV Today Comment  
  
The amended definition of “films” though purely a rearrangement of the words used 
in the original definition, sufficiently sorts the issue raised by the paper in the original 
definition. While UK rules gives benefits and clarity from the laid time duration for 
the films, TV Today would suggest that its exclusive “documentaries” should also be 
included within the definition of the films, so that equal treatment is met to the same. 
Currently documentaries are not a cinematographic work, as per the Ofcom UK 
guidelines. 
  
Question 9: Do you agree that the proposed clarification of the definition of 
teleshopping is appropriate? If not, please explain why. 
Please identify any areas of this proposal that you consider Ofcom should issue 
guidance on. 
  
TV Today Comment  
  
Since the wording of the definition is now brought in-line with the AVMS Directive 
provided for by the EU, and is a certain exclusive definition rather than an inclusive 
one, there are no comments that we as broadcasters can give on the same. 
  
Questions 10 and 11 relate to Public Service Broadcasters and Local Digital 
Television Programme Services and therefore have not been commented on.     
  
Question 12: Do you have any comments on the proposal to change the layout of 
COSTA or on the minor revisions proposed? 
Question 13: Do you believe that there are potential impacts of the above proposals 
that Ofcom has not identified? If so, please provide details. 
  
TV Today Comment  
  
Rule 2 and Rule 3 as proposed in the minor revisions appear to be in contradiction, as 
Rule 2 suggests that the ad cap for channels is 12 minutes in a clock hour, while Rule 
3 suggests that a non public service channel (like TVTN’s channels) can show no 
more than 9 minutes of adverts in an hour of transmission. This throws up the 
question of the distinction between “hour of transmission” and “clock hour” and how 
this would affect scheduling. 
  
Trust TV Today’s concerns would be aptly addressed by clarification from the Ofcom 
UK.  
  
I would be happy to lend further clarity to any points which the Ofcom UK considers 
ambiguous in this response.  
 


