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Additional comments: 

Section 1.2 "The UK supports the change" [of use of the "700 MHz" band] is somewhat 
incorrect: the UK, as a whole, has not expressed a view on this matter, with the exception of 
the mobile industry - in particular, domestic receivers (of TV) in this band have been 
insufficiently (in fact barely) consulted.  
\\  
The provision of a question relating to agenda item 8 has been omitted. (There is an invitation 
to contact the co-ordinator, but similar invitations are present in other sections, which 
nonetheless still have questions associated with them.) 

Question 1: Do you have any comments on the mechanism for UK 
preparation for WRC-15 and the role of Ofcom in this process?: 

Question 2: Do you agree with the prioritisation of the agenda items, as shown 
in Annex 6, and if not why?: 



(It would have made this question easier to answer if the table had been placed adjacent to 
section 3.8 rather than in an Annex!)  
\\  
On the whole, it seems reasonable. Perhaps the following might be raised from Low to 
Medium:\  
6.: If items require urgent action, this seems incompatible with a "Low";\  
8. and possibly 9.1.4: any simplification of what is a horrendously complex subject is to be 
welcomed and encouraged; and\  
9.2: though only if resultant action ensues, rather than just the acceptance of a report, for the 
same reasons as 8. above. 

Question 3: Do you agree with Ofcom?s general approach on WRC-15 agenda 
item 1.1?: 

As regards change of use of the "700 MHz" band, no: if the total requirement is 1340-1960 
MHz (your figures), then changing use of this <100MHz band will not assist greatly - and 
alleged economies of scale (e. g. in handsets) are less, with modern programmable 
synthesized equipment, than they might once have been.  
\\  
As regards the rest of the agenda on this item, yes, the general approach seems reasonable; in 
particular, I support the opposition to any consideration of any incursion into the 470-694 
MHz band at this point (and in fact beyond 2030 also). 

Question 4: In view of the recent developments on the 1 492 - 1 518 MHz and 
5 925 - 6 425 MHz bands, what are your views on the potential identification 
of these bands for IMT and/or RLAN and on the mobile data applications that 
could make use of them? How do you believe the sharing with the fixed 
service and the fixed satellite services could be managed at the national level?: 

For the lower band, I can see the technical advantages of creating a contiguous block; 
regarding other aspects (e. g. current users of the band, potential interference), I have 
insufficient familiarity to comment.  
\\  
As regards the ~6GHz band, the suggestion of its use for low power indoor systems is 
interesting; I suspect further research is needed on the potential for interference between such 
systems and existing satellite uses (particularly if those are in the from-satellite direction). 
But it should not be dismissed purely on the basis of lack of interest by industry so far. 

Question 5: For the band 1 427 ? 1 452 MHz, do you agree that it is right to 
support the further consideration of the band, recognising the Ministry of 
Defence interest?: 

Yes. 

Question 6: For the band 1 452 ? 1 492 MHz, which is already subject to a 
harmonisation measure within CEPT, do you agree that this band be 
supported for an IMT identification at WRC-15?: 



I have no view. 

Question 7: Recognising the UK plans to release spectrum in the 3 400 ? 3 600 
MHz band, coupled with the binding European Commission Decision (for 
electronic communications services) in the bands 3 400 ? 3 600 MHz and 3 600 
? 3800 MHz, do you agree that these bands should be supported for both a co-
primary mobile allocation and IMT identification?: 

Yes. 

Question 8: Noting that there are a number of countries that strongly oppose 
the inclusions of the 3 800 ? 4 200 MHz band, do you agree that we should 
support the longer term consideration of this band for potential mobile 
broadband use?: 

I have no view. 

Question 9: Noting that there is currently limited international support for a 
co-primary mobile allocation in the band 2 700 ? 2 900 MHz, do you think 
that we should continue to support this band at WRC-15?: 

Yes; in the same way that the 700 MHz band can be protected from use (within the UK) 
without significant equipment penalty in these days of synthesized handsets, the 2.7-2.9G 
band could be used in the UK and not abroad. The limited propagation of such signals, at 
least of the power required for mobile use, combined with the insular nature of the UK, 
should prevent interference with foreign radar. (There might need to be restrictions on its use 
in the channel islands if France is one of the opposing countries.) 

Question 10: Do you agree that the 5 350 ? 5 470 MHz and 5 725 ? 5 925 MHz 
bands could provide important additional capacity for Wi-Fi and similar 
systems? If so, and noting the need to protect both earth observation satellites 
and radar systems, do you agree that sharing solutions should be considered 
at WRC-15? : 

There may be bands at which weather radar _has_ to operate, related to typical drop sizes and 
similar matters; therefore protection for this use may be required. Otherwise, fine, 
_consider_.  
\\  
(The wording of the question - "do you agree that the ... bands _could_ provide important 
additional capacity ..." - is leading: obviously it _could_, as could _any_ band of similar size. 
I appreciate that this may not have been intentional.) 

Question 11: Do you agree that we should oppose a co-primary mobile 
allocation at WRC-15 for the band 470 ? 694 MHz?: 

Yes, vehemently. DTT is rapidly becoming the "poor relation" in all spectrum access 
planning matters, with those least able to engage (such as in consultations such as this) likely 
to have the most to lose. 



Question 12: Do you agree that the UK should continue to support 
harmonisation of 694 - 790 MHz for mobile broadband and an out-of-band 
emission limit for protection of DTT reception in an ITU R Recommendation, 
alongside an acknowledgement that 694 MHz should be the lower frequency 
boundary for the band?: 

No to the change of use of the band; I have perused various Ofcom publications on the future 
of DTT in general, and am not convinced by their claims that DTT can thrive in the reduced 
area of 470-694. (In addition, I have doubts as to whether these frequencies are optimum for 
mobile use anyway.) If the change of use does go ahead anyway, then Yes to the emission 
limits (including any possibility of making them more stringent). 

Question 13: Do you agree that any harmonisation measures for PPDR use 
should be sufficiently flexible to enable PPDR agencies to choose the most 
appropriate spectrum solutions nationally?: 

If the argument of economies of scale (equipment manufacturing costs) resulting from 
international agreement on bands applies to mobile equipment generally, then it can't be 
avoided in the consideration of PPDR equipment. However, given that in disaster and 
emergency situations, emergency powers to use whatever frequencies (and equipment) are 
available may be taken anyway, I do not have strong feelings either way on this point. 

Question 14: Do you have any comments on the potential use by the amateur 
service in the 5 250 to 5 450 kHz band?: 

Not really. 

Question 15: Do you agree that if any allocations to the fixed satellite service 
in the 10-17 GHz range impose undue constraints on existing services then 
further studies on the demand and justification for use of the spectrum would 
need to be carried out?: 

Probably. 

Question 16: Do you agree that the UK should support retaining the 
recognition for aeronautical radionavigation use, but equally support 
reviewing the limits associated with the FSS with a view to facilitating better 
use by the FSS?: 

I have no view. 

Question 17: Do you agree that the UK should support new primary 
allocations for the fixed-satellite service in the 7/8 GHz bands, with the 
proposed restrictions?: 

Yes. 



Question 18: Do you agree that the UK should not support new allocations for 
the mobile satellite service in 22-26 GHz as they are not justified and that the 
focus should instead be upon the continued protection of the incumbent 
services?: 

Again, a leading question: "Do you agree ... should not support ... as they are not justified"; 
surely it should be up to the respondent to make up their own mind, not preloaded into the 
question.  
\\  
Having said that, I support the protection of scientific (in particular astronomical) and 
amateur use of the band. 

Question 19: What are your views on the use of FSS spectrum allocations for 
UAS, recognising the shared regulatory responsibility and the safety 
considerations for the control of unmanned aircraft?: 

On the basis of efficient use of spectrum, I see no problem with the use of _regionally 
unused_ parts of FSS spectrum for this purpose, _provided_ provision is made for any 
situation where the UAV travels into a region where the spectrum used _is_ already in use. 

Question 20: Do you have any view on the need, or otherwise, to modify the 
restrictions that relate to the operation of ESVs in the bands 5 925 ? 6 425 
MHz and 14-14.5 GHz?: 

No view. 

Question 21: What are your views on a potential new allocation to the 
maritime mobile satellite service, recognising the UK interest in the other 
services that make use of the bands under consideration?: 

No views. 

Question 22: Do you agree that the UK should not support a proposal for 
additional UHF spectrum for maritime on-board communications and that 
narrower channels will help to increase capacity?: 

Yes to the first part of the question. (Once again, the second half of the question is worse than 
leading: _obviously_ narrower channels would increase capacity, so asking whether I agree 
with that is pointless.) 

Question 23: What are your views on any necessary regulatory provisions for 
AIS in the bands already identified for maritime use?: 

No views. 

Question 24: Where the appropriate radio regulatory provisions are 
established for use in existing aviation related bands, do you agree that the 



UK should support regulatory conditions for the accommodation of WAIC 
applications?: 

I see no reason why not. 

Question 25: Do you agree that the UK should support a generic radiolocation 
allocation in the 77.5-78 GHz band, where appropriate technical conditions 
are established?: 

Yes. 

Question 26: Do you agree that the UK should support an allocation across 
the 7 190 ? 7 250 MHz band, dependent upon the outcome of technical 
studies?: 

Yes. 

Question 27: Do you agree that is right to wait for the relevant sharing studies 
to mature before coming to a final position on the potential for additional 
allocations to the earth exploration-satellite (active) service in the 8/9/10 GHz 
band?: 

Yes. 

Question 28: Do you agree that the UK should support the CEPT position that 
removes the distance limitation on space vehicles communicating with 
orbiting manned space vehicles, whilst retaining the pfd limit to protect 
terrestrial services?: 

If removal altogether is the only option, no; if greater range is justified (e. g. for the safe 
docking of unmanned space vehicles), then amend the distance limitation, but its total 
removal seems excessive. 

Question 29: Do you agree that the UK should support maintaining UTC as 
currently defined (i.e. with the inclusion of leap seconds) and that the UK 
should support further study around the concept of dissemination of two 
reference time scales?: 

To the first part (maintain status quo) - yes; to the second part (support study) - no opinion. 

Question 30: Do you have any comments on the UK approach and positions 
on the elements of Agenda Item 7?: 

No. 



Question 31: Do you agree that any potential regulatory constraints need to be 
fair and proportionate on both the Cospas-Sarsat operation and users in the 
adjacent band?: 

Yes, with the limitation that satellite operational lifetimes must be taken into account - i. e. it 
is unreasonable to permit increased powers in adjacent bands while satellites whose adjacent-
channel rejection capabilities are still functional, since they cannot be improved once in orbit. 

Question 32: Do you have any comments on Agenda Item 9.1.2 concerning 
reduction of the satellite co-ordination arc?: 

No. 

Question 33: Do you agree that the UK should oppose any proposal that aims 
at changing the provisions of the Radio Regulations in a way that gives 
inherent priority (i.e. coordination priority) to certain satellite systems over 
any other satellite system?: 

No comment. 

Question 34: Do you have any comments on Agenda Item 9.1.4 relating to 
updating the RR for out of date or redundant material?: 

I feel slightly more weight should be applied to any such simplification, as it rapidly becomes 
difficult to see the wood for the trees regarding bandplans etc. as it is, and where out-of-date 
or redundant material is concerned, this makes it even more so. Time spent in this area will 
actually _save_ time spent on other matters eventually.  
\\  
Having said the above, since conference time _is_ limited, all attending parties should be 
encouraged to collect (and circulate, where practical) information relating to any such 
proposals for removal, prior to the conference. 

Question 35: Do you have any view on the need, or otherwise, for additional 
international regulatory measures to support the use of earth stations for 
aeronautical and meteorological communications in the 3.4 ? 4.2 GHz band?: 

I tend to agree that such matters should be sorted out by adjacent countries where possible, 
rather than being subject to full international control. 

Question 36: Do you agree that the UK should not support any change to the 
fixed and mobile definitions under Agenda Item 9.1.6?: 

On the whole yes, though if a particularly good case is presented - perhaps related to the 
appearance of new _types_ of technology, not envisaged when the definitions were created - 
it should at least be _heard_. In other words, change for change's sake is probably to be 
resisted (for reasons including those given), but if something new does not fit into the 
existing definitions, some thought should be given to it, rather than forcing it along 
increasingly unnavigable (regulatory) paths. 



Question 37: Do you have any views on the CEPT position that no further 
work is required in respect of spectrum management guidelines for 
emergency and disaster relief radiocommunications?: 

No views beyond those in the response to Question 13. 

Question 38: Do you agree that no specific measures need to be introduced for 
nano and pico-satellites and that the current approach to their regulation is 
sufficient?: 

I feel the definition of what constitutes such a satellite needs further clarification (certainly 
than given in the consultation draft, which does not give any such definition); presumably 
some threshold of total operation (mission) time, power output, or some combination of both. 
Certainly a light touch is probably desirable for short-duration missions in order not to stifle 
technological initiative; however, presumably some limit must be imposed to prevent their 
impinging on more conventional satellite use (and such limit must take into account, and 
make provision for, such satellite[s] lasting considerably longer than originally expected - e. 
g. battery life, orbit decay). 

Question 39: Do you agree that the UK should support the recent regulatory 
developments with respect to ESOMP operation, while continuing to monitor 
developments?: 

I have no view. 

Question 40: Do you have any comments on Agenda Item 9.3 considering 
Resolution 80?: 

No. 

Question 41: Do you have any comments concerning the standing agenda 
items?: 

None beyond those already stated, in particular my response to question 34, which seems to 
relate to the example given in section 7.34. 

Question 42: Do you have any comments regarding UK positions for future 
WRC agenda items?: 

Of the items listed, I would oppose the review of allocations below 694 MHz, and the 
upgrade of 460-470 to primary; other than those, no comments (other than that some of them 
look interesting, in particular the possibility of mobile in 47-68 MHz!). 

Question 43: Are there any other possible agenda items you wish to see 
addressed by future WRCs?: 

Not at this time. 



Question 44: Are there particular frequency bands, above 6 GHz, that should 
be considered for technical study in relation to the potential future agenda 
item addressing IMT use?: 

I have no view. 
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