
Additional comments: 

Question 1: Do you agree with the consumer harm identified from 
Communications Providers? ability to raise prices in fixed term contracts 
without the automatic right to terminate without penalty on the part of 
consumers?: 

Yes 

Question 2: Should consumers share the risk of Communications Providers? 
costs increasing or should Communications Providers bear that risk because 
they are better placed to assess the risks and take steps to mitigate them?: 

At the moment the balance of risks isn't properly distributed. Consumers have to take on the 
risk of a longer term contract and face the penalty of having to pay for the whole term of this 
even if circumstances change, whereas the Communications Providers can make any changes 
they want without giving the consumer any choice as to whether they accept this or not. 
Given Communications Providers are better placed to see the risks it seems right they should 
also have the responsibility, 

Question 3: Do you agree with the consumer harm identified from 
Communications Providers? inconsistent application of the ?material 
detriment? test in GC9.6 and the uncertainties associated with the UTCCRs?: 

Yes 

Question 4: Should Communications Providers be allowed (in the first 
instance) to unilaterally determine what constitutes material detriment or 
should Ofcom provide guidance?: 

Guidance should be provided, there is no reason consumers shouldn't have a reasonable 
expectation as to what the baseline acceptable standard is. This will provide fairness across 
the market, whilst still allowing Communications Providers to go beyond this if they perceive 
there to be a commercial advantage in doing so, 

Question 5: What are your views on whether guidance would provide an 
adequate remedy for the consumer harm identified? Do you have a view as to 
how guidance could remedy the harm?: 

Can provide minimum standards 

Question 6: Do you agree with the consumer harm identified from the lack of 
transparency of price variation terms?: 

Yes 



Question 7: Do you agree that transparency alone would not provide adequate 
protection for consumers against the harm caused by price rises in fixed term 
contracts?: 

Agreed 

Question 8: Do you agree that any regulatory intervention should protect 
consumers in respect of any increase in the price for services provided under a 
contract applicable at the time that contract is entered into by the consumer? 
: 

Yes 

Question 9: Do you agree that any regulatory intervention should apply to 
price increases in relation to all services or do you think that there are 
particular services which should be treated differently, for example, increases 
to the service charge for calls to non-geographical numbers?: 

Should relate to all services 

Question 10: Do you agree that the harm identified from price rises in fixed 
term contracts applies to small business customers (as well as residential 
customers) but not larger businesses?: 

Should apply to all customers - irrespective of size of business, not least to avoid unnecessary 
regulatory complexity. Drawing a line between small and large businesses is not a 
straightforward process and trying to do so would make the process more complicated to 
administer for all concerned. 

Question 11: Do you agree that any regulatory intervention that we may take 
to protect customers from price rises in fixed term contracts should apply to 
residential and small business customers alike?: 

Should apply to all customers - irrespective of size of business 

Question 12: Do you agree that our definition of small business customers in 
the context of this consultation and any subsequent regulatory intervention 
should be consistent with the definition in section 52(6) of the 
Communications Act and in other parts of the General Conditions?: 

Protection should apply to all customers - irrespective of size of business 

Question 13: Do you agree that price rises due to the reasons referred to in 
paragraph 5.29 are outside a Communications Provider?s control or ability to 
manage and therefore they should not be required to let consumers withdraw 
from the contract without penalty where price rises are as a result of one of 
these factors?: 



No - agree the price rises are outside their control but don't see why this should negate the 
ability of consumers to withdraw from a contract without paying a penalty. The factors will 
be common to all companies so theoretically any price rises should affect every tariff equally. 
If the ability to leave without a penalty is protected in this instance too, it incentivises the 
Communications Provider not to pass on a price rise which is above the level needed to 
address the factor(s) beyond their control which have caused prices to rise. 

Question 14: Except for the reasons referred to in paragraph 5.29, are there 
any other reasons for price increases that you would consider to be fully 
outside the control of Communications Providers or their ability to manage 
and therefore should not trigger the obligation on providers to allow 
consumers to exit the contract without penalty?: 

No 

Question 15: Do you agree that Communications Providers are best placed to 
decide how they can communicate contract variations effectively with its 
consumers?: 

Should be minimum standards to ensure the information is accessible to everyone 

Question 16: Do you agree with Ofcom?s approach to liaise with providers 
informally at this stage, where appropriate, with suggestions for better 
practice where we identify that notifications could be improved?: 

No - should be minimum standards 

Question 17: What are your views on Ofcom?s additional suggestions for best 
practice in relation to the notification of contractual variations as set out 
above? Do you have any further suggestions for best practice in relation to 
contract variation notifications to consumers?: 

Question 18: What are your views on the length of time that consumers should 
be given to cancel a contract without penalty in order to avoid a price rise? 
For consistency, should there be a set timescale to apply to all 
Communications Providers? : 

Should be at least a month - this is a reasonable amount of time for people to find out, eg if 
they are on/about to go on holiday and then assess their options. Contracts tend to be on a 
monthly payment basis in any case. Communications Providers can choose to go beyond this 
if they perceive there's a benefit to doing so, 

Question 19: What are your views on whether there should be guidance which 
sets out the length of time that Communications Providers should allow 
consumers to exit the contract without penalty to avoid a price rise?: 



Yes - should be a minimum timeframe which Communications Providers can choose to 
extend, on a general basis or in specific circumstances, eg for vulnerable people etc 

Question 20: Do you agree that this option to make no changes to the current 
regulatory framework is not a suitable option in light of the consumer harm 
identified in section 4 above?: 

Yes 

Question 21: Do you agree with Ofcom?s analysis of option 2? If not, please 
explain your reasons.: 

Yes 

Question 22: Do you agree with Ofcom?s analysis of option 3? If not, please 
explain your reasons.: 

Yes 

Question 23: What are your views on option 4 to modify the General 
Condition to require Communications Providers to notify consumers of their 
ability to withdraw from the contract without penalty for any price 
increases?: 

Agree is best option 

Question 24: Do you agree with Ofcom?s assessment that option 4 is the most 
suitable option to address the consumer harm from price rises in fixed term 
contracts?: 

Yes 

Question 25: Do you agree that Ofcom?s proposed modifications of GC9.6 
would give the intended effect to option 4?: 

Yes 

Question 26: What are your views on the material detriment test in GC9.6 still 
applying to any non-price variations in the contract?: 

Agree with test 

Question 27: For our preferred option 4, do you agree that a three month 
implementation period for Communications Providers would be appropriate 
to comply with any new arrangements?: 

Yes - but should apply retrospectively for that period 



Question 28: What are your views on any new regulatory requirement only 
applying to new contracts?: 

Should apply retrospectively to when the new regulations are in place - will incentivise 
Communications Providers to make the changes quickly 
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