Additional comments:

Question 1: Do you agree with the consumer harm identified from
Communications Providers? ability to raise prices in fixed term contracts
without the automatic right to terminate without penalty on the part of
consumers?:

Yes

Question 2: Should consumers share the risk of Communications Providers?
costs increasing or should Communications Providers bear that risk because
they are better placed to assess the risks and take steps to mitigate them?:

Communications providers should bear the risk, unless they can point to something that has
significantly increased their costs that could not reasonably have been foreseen and is outside
of their control.

Question 3: Do you agree with the consumer harm identified from
Communications Providers? inconsistent application of the ?material
detriment? test in GC9.6 and the uncertainties associated with the UTCCRs?:

Yes

Question 4: Should Communications Providers be allowed (in the first
instance) to unilaterally determine what constitutes material detriment or
should Ofcom provide guidance?:

Ofcom should provide guidance, though it could ask industry bodies to draft what it considers
reasonable first.

Question 5: What are your views on whether guidance would provide an
adequate remedy for the consumer harm identified? Do you have a view as to
how guidance could remedy the harm?:

I'll leave that to you

Question 6: Do you agree with the consumer harm identified from the lack of
transparency of price variation terms?:

Yes

Question 7: Do you agree that transparency alone would not provide adequate
protection for consumers against the harm caused by price rises in fixed term
contracts?:

Yes



Question 8: Do you agree that any regulatory intervention should protect
consumers in respect of any increase in the price for services provided under a
contract applicable at the time that contract is entered into by the consumer?

Yes. | also strongly believe that this protection should be afforded to sole traders and small
businesses as well. I am on a small business contract (for myself as one employee) and my
mobile provider, Orange (now EE), raised the contract fee on me six months into a fixed two
year term. We should be included in the definition of consumers in this case,

Question 9: Do you agree that any regulatory intervention should apply to
price increases in relation to all services or do you think that there are
particular services which should be treated differently, for example, increases
to the service charge for calls to non-geographical numbers?:

| think that providers should be able to offer changed terms for services such as these to
customers, but the customer should be given the option to choose whether to accept or remain
on the old tariff (or failing this be given the option to exit the contract without penalty).

Question 10: Do you agree that the harm identified from price rises in fixed
term contracts applies to small business customers (as well as residential
customers) but not larger businesses?:

Yes strongly - see above. | think that larger businesses can generally negotiate bespoke
contracts, but small businesses are equivalent to consumers. In fact they are sometimes more
vulnerable as they are more focussed on generating revenue.

Question 11: Do you agree that any regulatory intervention that we may take
to protect customers from price rises in fixed term contracts should apply to
residential and small business customers alike?:

Yes

Question 12: Do you agree that our definition of small business customers in
the context of this consultation and any subsequent regulatory intervention
should be consistent with the definition in section 52(6) of the
Communications Act and in other parts of the General Conditions?:

If you think so.

Question 13: Do you agree that price rises due to the reasons referred to in
paragraph 5.29 are outside a Communications Provider?s control or ability to
manage and therefore they should not be required to let consumers withdraw
from the contract without penalty where price rises are as a result of one of
these factors?:



Yes, though if the future change is known about at the time the contract is entered into, then
they should be required to disclose it.

Question 14: Except for the reasons referred to in paragraph 5.29, are there
any other reasons for price increases that you would consider to be fully
outside the control of Communications Providers or their ability to manage
and therefore should not trigger the obligation on providers to allow
consumers to exit the contract without penalty?:

It may be sensible to have a force majeure type clause for something unforeseen that allows
them to apply to Ofcom to pass on the increased cost.

Question 15: Do you agree that Communications Providers are best placed to
decide how they can communicate contract variations effectively with its
consumers?:

Yes, but they should be clear and fair in all they do and it should be done by post as well as
any other methods used.

Question 16: Do you agree with Ofcom?s approach to liaise with providers
informally at this stage, where appropriate, with suggestions for better
practice where we identify that notifications could be improved?:

Yes

Question 17: What are your views on Ofcom?s additional suggestions for best
practice in relation to the notification of contractual variations as set out
above? Do you have any further suggestions for best practice in relation to
contract variation notifications to consumers?:

Question 18: What are your views on the length of time that consumers should
be given to cancel a contract without penalty in order to avoid a price rise?
For consistency, should there be a set timescale to apply to all
Communications Providers? :

Three months and yes this should be consistent across the board. This length of time is the
least required as the consumer / small business may be away and will also need time to
research replacements and effect them before the existing service is removed.

Question 19: What are your views on whether there should be guidance which
sets out the length of time that Communications Providers should allow
consumers to exit the contract without penalty to avoid a price rise?:

Yes there should



Question 20: Do you agree that this option to make no changes to the current
regulatory framework is not a suitable option in light of the consumer harm
identified in section 4 above?:

Yes

Question 21: Do you agree with Ofcom?s analysis of option 2? If not, please
explain your reasons.:

Yes

Question 22: Do you agree with Ofcom?s analysis of option 3? If not, please
explain your reasons.:

Yes

Question 23: What are your views on option 4 to modify the General
Condition to require Communications Providers to notify consumers of their
ability to withdraw from the contract without penalty for any price
Increases?:

This is the right approach. I think it would be fine for providers to insist on the return of the
equipment provided (at their cost) if it was part of the contract, though only with sufficient
notice to allow the consumer to find a replacement, using the same number.

This should work with free phones as the payments already made should cover depreciation,
but it would be interesting to see how many providers insisted on it given the cost of
processing it.

| think it is more likely that interim price rises will just disappear, which is the right answer
as these are generally short term contracts which then roll on when price rises can
legitimately be imposed (and will probably harm some consumers, though this is another
topic)

Question 24: Do you agree with Ofcom?s assessment that option 4 is the most
suitable option to address the consumer harm from price rises in fixed term
contracts?:

Yes

Question 25: Do you agree that Ofcom?s proposed modifications of GC9.6
would give the intended effect to option 47?:

Yes

Question 26: What are your views on the material detriment test in GC9.6 still
applying to any non-price variations in the contract?:



I think these should all be covered by minimum service standards set out by OFCOM unless
the provider has committed to something higher in the contract, such as 24/7 support, next
day phone replacement, insurance etc.

Question 27: For our preferred option 4, do you agree that a three month
implementation period for Communications Providers would be appropriate
to comply with any new arrangements?:

Yes

Question 28: What are your views on any new regulatory requirement only
applying to new contracts?:

No - it should be backdated to all contracts currently in existence. There is no excuse for
making changes to a fixed price contract, it is just profiteering and by not making it
applicable to all contracts, Ofcom risks imposing additional harm on current consumers as
providers may seek to get what they can while they can.

Ofcom should also consider requiring providers to provide redress to consumers over
previous price rises to fixed term contracts, by cancelling the rises and refunding the excess
money paid.
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