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INTRODUCTION 
 
BT is pleased to have the opportunity to comment on these latest TV White Space proposals 
from Ofcom.  We have been fully supportive of Ofcom’s plans to allow the TV White Spaces to be 
used for new applications.  We believe that these proposals form part of an important step 
forward in enabling this to be achieved.  However we are disappointed that some of the most 
important issues (such as DTT protection requirements, database operation, and enhanced 
operational mode) have been deferred, and we strongly encourage Ofcom to progress their 
proposals in these areas so that they can also be consulted on and concluded as soon as 
possible. 
 
We would also like to note that many of the issues addressed in this consultation document are 
very closely related to the detailed operation of the white space database.  Therefore our view 
on some aspects of the WSD requirements given in this consultation document may be affected 
by the proposals given in, and our response to, the future consultation on the operation of the 
database. 
 
 
RESPONSES TO THE QUESTIONS IN THE CONSULTATION DOCUMENT 
 
Within the “Current work on TV white spaces policy” in § 3.17 there is an explanation of the 
Baseline and Enhanced modes, which indicates that antenna characteristics will be addressed as 
part of the Enhanced mode.  It is presumed that this is referring to the characteristics 
(particularly the gain and pointing direction, if appropriate) of the slave WSD antenna.  
Unfortunately this consultation document appears to include no specific reference to the 
antenna characteristics of the master WSD, and it is not clear whether this is because it has been 
assumed that reference to master WSD antenna characteristics is unnecessary.  Please clarify. 
 
Question 1: Do you agree with our approach to defining the various categories of WSDs? 
 
We note that in § 5.18, it is stated that the device type must be declared by the manufacturer.  
Given that according to § 5.15, “A type A device is one whose antennas are permanently mounted 
on a non-moving outdoor platform” and “A type B device is one whose antennas are not 
permanently mounted on a non-moving outdoor platform”, we do wonder how a manufacturer 
will be able to declare where and how the antennas are mounted by the end user.  Whilst we 
understand the intent behind this parameter, perhaps further consideration is required 
regarding the definitions, and the linkage to the declaration of the device type. 
 
With regard to the definitions of the device types, we would like to raise a further observation.  
There is no definition of “integral” (with regard to the antenna), and we would like to note that 
in some applications it will not be appropriate or possible to mount the antenna on/in the radio 
unit – perhaps because it is inside an appliance with a metal skin.  In such cases, we would 
expect the (omnidirectional) antenna to be permanently connected to the radio unit by a cable, 
so that the antenna cannot be changed.  We believe that such a configuration would be within 
the intended scope of Type B devices, and therefore we would like to see the term “integral 
antenna” defined to include omnidirectional antennas which are permanently connected to the 
WSD, without necessarily being within the same box as the radio equipment. 
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Question 2: Do you agree with our proposed sequence of operations for WSDs? 
 
It is not clear whether or not association of a slave WSD using the generic operational 
parameters is considered to be essential in all cases prior to association using the specific 
operational parameters.  However for professionally installed fixed equipment, we would like to 
see a clearer statement that initial operation using generic operational parameters is not 
required, and it would be permitted for initial association by the slave WSD to be undertaken by 
direct submission of the slave WSD device parameters to the WSDB.  This would then allow a 
professionally installed fixed slave WSD to make initial association using specific operational 
parameters.  We recognise that this might be the intention behind the wording in § 5.43 (“a 
slave WSD which associates with a master WSD over a medium other than the UHF TV band”), 
but in which case it is not very clear.   
 
Whilst not necessarily conflicting with the proposals presented here, we believe that in the case 
of a large network of devices (with many master WSDs) operated by a single organisation, there 
could be significant benefits if a management system is permitted, acting on behalf of many 
master WSDs.  Such a management system would come between the master WSDs and the 
WSDB, and would hold all of the information about all of the devices (both master and slave) 
within the network (or part of the network).  The management system would interface with the 
WSDB on behalf of the master WSDs, and would convey the relevant operational parameters 
back from the WSDB to the master WSDs.  Such a management system would be configured so 
that it would appear to the WSDB to be like a master WSD, in order to conform to the 
requirements, although it would actually be making requests to the WSDB on behalf of more 
than one master WSD.  For the purposes of device testing (to the European Harmonised 
Standard) the management system would be tested in conjunction with the master WSD, to 
ensure that they work together in the appropriate manner. 
 
Question 3: Do you agree with our proposed additional operational requirements for master 
WSDs? 
 
It is stated in § 5.53 that the master WSD device parameters must be determined automatically 
by the master WSD.  This will be appropriate for those characteristics which are embedded into 
the device by the manufacturer, and also for the device’s geographic location.  However this may 
be more difficult if the master device has interchangeable antennas, since the gain and pointing 
direction of the antenna may not be so easy to determine automatically.  We believe that some 
provision should be enabled to allow the antenna characteristics to be entered manually, 
recognising that this may need to be limited only to fixed professionally installed equipment. 
 
The power limits in § 5.61 are based on the currently proposed method of operation for the 
WSDB.  However we believe that in the longer term it may be possible for a more advanced 
approach to be taken by the WSDBs, taking account of the aggregation of interference from all 
devices, including those devices using multiple channels.  In that case we believe that it would 
be possible to apply greater flexibility with regard to the maximum in-block EIRP.  Therefore we 
propose that the approach taken with regard to the maximum in-block EIRPs should be 
reviewed when the procedures for the WSDBs have been agreed. 
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Question 4: Do you agree with our proposed additional operational requirements for slave 
WSDs? 
 
We agree with the proposals, providing that provision is made to allow device parameters (at 
set-up) to be entered manually for professionally installed equipment. 
 
Question 5: Do you agree with the proposed device parameters, operational parameters and 
channel usage parameters? 
 
It is noted in § 6.7 that some of the device parameters will need to be internationally 
harmonised.  We agree with this proposal, and we welcome Ofcom’s suggestions for possible 
formats for those identifiers.  However we believe that it is important to consider the 
implication if an unexpected or unrecognised identifier is given from the device to the database.  
Whilst this is primarily a problem to be addressed by the database, the possibility of such an 
occurrence should also be considered when proposing the format for the parameters. 
 
In § 6.10 & § 6.11, the terms “mandatory” and “optional” are defined with regard to their use in 
determining the specific operational parameters.  In the current wording, “mandatory” 
parameters are introduced as being not required to be communicated to the WSDB, which 
seems rather strange given that they are supposed to be “mandatory”.   
It would appear that the use of the terms “mandatory” and “optional” may relate to whether 
these parameters must be communicated by the slave WSD to the master WSD for generic 
operation, but this is not entirely clear.  Therefore this should be clarified, perhaps in § 6.9, by 
defining what is meant by use of the terms “mandatory” and “optional”. (Is it correct that they 
relate to the communication of parameters from the slave WSD to the master WSD for generic 
operation?).   
Having defined the meaning of the two terms, § 6.10 & § 6.11 would then explain how this 
information is used (if available) in determining the specific operational parameters. 
 
Question 6: Do you agree with our approach of implementing the requirements in the example 
SI and the draft IR and VNS? 
 
We agree with and support the proposals presented, subject to the following comments 
regarding the text of the draft VNS. 
 
Comments on the text of the draft VNS 

 
Scope – It is stated that the VNS is “technology and application agnostic” – we believe that 
it would be better to write “technology and application independent”, which will be 
clearer and more accurate. 
 
Definitions – These provide definitions for the “Generic Operational Parameters”, “Master 
Operational Parameters”, “Slave Operational Parameters” but omit to define the “Specific 
Operational Parameters”. 
 
§ 5.10 Figure 1 – It is presumed that a dashed arrow indicates an optional exchange 
(perhaps that should be explained), in which case it would appear that the exchange of 
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slave CUPs to the database is optional; is that correct?  Please clarify, and amend the 
figure if necessary. 
 
§ 5.40 & § 5.41 – There are some unnecessary subscripts in the text 
 
§ 5.46 – Does this definition presume that the equipment will be operating in TDD mode?  
If FDD operation is to be permitted, then a transceiver could be permanently in receiving 
mode, in which case it is not clear what would be understood by the term “unwanted 
emissions”.  Please clarify. 
 
§ 5.53 – Please reverse the order of § 5.53.1 and § 5.53.2, because the current ordering of 
the clauses does not read well, considering the opening sentence of § 5.53. (The notion of 
treating a WSDB as qualifying based on the number of minutes elapsed appears to be 
somewhat strange, and would logically make more sense as a follow on from the text 
currently in § 5.53.2.) 
 
§ 5.54 – Please amend to read “A master WSD must not request operational parameters 
from (i.e., query) a WSDB that was not on Ofcom’s list of qualifying WSDBs when the list 
was last accessed.”  This would address the problem arising if a WSDB has been 
withdrawn from the Ofcom list in the interim period (less than N minutes) since the 
master WSD last consulted the Ofcom list, recognising that the master WSD would not be 
expected to be aware that a WSDB has recently been withdrawn.   
 
§ 5.111 – We believe that the text should read (second sentence) “If a WSD cannot report 
its vertical geo-location uncertainty, it shall …” 
 
§ 5.112 – It is presumed that a slave device with geo-location capability, but which is 
operating in accordance with the generic operational parameters (which are not location 
specific), would not have to comply with the provisions given in § 5.112, although this is 
not stated.  Please clarify. 
 
§ A1.6, Figure 8 – (which should actually be labelled as Figure 11) Same comment as for 
§ 5.10 Figure 1.  
 
§ A1.12 – This applies to “Slave WSDs which have already associated with a master WSD”, 
which is the operation which is explained in § A1.13.  Therefore it would be more 
appropriate if the text in § A1.12 were to be located after § A1.13. 

 
END 


