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Service Conditions 
 
Response from PhoneAbility 
 

Question 1: 

We agree 

Do you agree with our proposed approach to definitions?: 

Question 2: 

We agree 

Do you agree with our proposal to add CEPT to the list of 
standardisation bodies?: 

Question 3: 

We agree 

Do you agree with our proposals to extend the requirements 
of GC3 beyond ?fixed locations? and to require CPs to ?take all 
necessary measures? to maintain their networks and services and access 
to emergency services?: 

Question 4: 

We agree 

Do you agree with our proposals for emergency call 
numbers - which includes amending the definition of CP and requiring 
that location information is provided free of charge, as soon as the call 
reaches the emergency organisations and is accurate and reliable (in 
line with our proposed high level criteria)?: 

Question 5: 

We agree 

Do you agree with our proposed approach to contract 
related requirements relating to the provision of additional information, 
the length of contracts and the conditions for termination?: 

Q6. Do you agree with our proposals to ensure equivalent access to the 
emergency services for disabled users and to mandate the provision of 
Emergency SMS?  

We do not agree.   

Although we continue to regard Emergency SMS as a very important and most useful 
supplementary service, for which we have pressed hard, we take the view that it has 
little to do with the pursuit of equivalence.  The majority of users communicate with 
the emergency services through the mode of interactive voice communication, not 
through a ‘store and forward’ facility such as SMS.  This interaction may be vital in 



emergency situations and even with the intermediary of a text relay it cannot be 
matched through the SMS facility. 

 

We strongly disagree with the views set out in paragraph 8.6 of the consultation 
document and we would have grave concerns if the addition of emergency SMS to the 
General Conditions should serve as a digression from the real objective.  Even with 
emergency SMS, disabled end-users will not receive ‘as equivalent access as is 
currently possible to that enjoyed by other end-users’ (for the reasons set out in the 
following paragraph), and we are not entirely convinced that mandating the service is 
necessary to prevent operators from withdrawing from it.  The highly successful 
experience in its voluntary provision has fully demonstrated that the 999 SMS facility 
is a reasonable adjustment to be made available by operators, such that the UK’s 
equality legislation should effectively ensure its continued availability.  

We note that it is currently possible for deaf and speech-impaired people who use 
BSL to converse with the emergency services in a manner very closely equivalent to 
that enjoyed by other end-users.  To do this requires the use of commercially available 
video relay services.  Those with limited hearing but having good speech can also use 
similarly available captioned telephony services.  By such means it is possible to have 
real-time interactive communication with the emergency service personnel, and the 
value of this is frequently demonstrated by instances in which control room personnel 
have ‘talked through’ callers in life-threatening situations while the emergency 
vehicle is still on its journey.  However ‘equivalence’ may come to be defined, we do 
not see how a service can be described as equivalent when it effectively excludes this 
vital aspect despite the technology to deliver it being available.  Since Article 26(4) 
makes equivalence an obligation upon Member States – in respect of calls to the 
emergency numbers if not for other types of call - it is in our view incumbent upon 
the UK Government to acknowledge that the commercial services mentioned have a 
crucial role to play.  That in turn means that Ofcom has to find a way of applying the 
other Community obligations concerning emergency calls to such calls made through 
these services.   

We believe that a mechanism is therefore needed to ensure that users of commercial 
video relay and captioned telephony services are not charged for calls made to 999 
and 112 numbers.  That mechanism must also provide for the transmission of the 
caller location information to the emergency service in these cases and make such 
provisions as are necessary to maintain a sufficient degree of resilience in the relay 
services. 

We are of course aware that the Community obligations on access to emergency 
services do not extend beyond the point where the call is actually connected to the 
emergency number, since the procedures beyond that point are matters for national 
subsidiarity.  It may be concluded that the arrival of the call at the Call Handling 
Agency marks the point where the Community obligations no longer apply, but the 
equivalence obligations are there up to that point.  We contend that the Equality Duty 
in the UK will act, from that point onwards, against any tendency to offer a lesser 
standard of service to deaf or speech-impaired people – for example, by treating their 
calls as ‘silent calls’ when it is in fact possible to enable a two-way conversation.  It is 



our view that the outcome will then form a very close approximation to genuine 
equivalence.  It is not possible as yet for the disabled caller to make the connections 
without dialling special prefixes, so we accept that for the time being this is an 
unavoidable departure from equivalence which will eventually be resolved. 

We will not comment in any detail upon the use of TextRelay, beyond stating that the 
service is capable of improvement to make it less cumbersome for the caller.  If the 
other services were made available upon similar terms, as we have insisted above, 
then disabled end-users would have the opportunity to choose that which best suited 
their needs. 

We look forward to the extension of the equivalence principle beyond access to 
emergency services, so that the wider aspirations of the revised Directives can be 
accomplished once the immediate obligations have been satisfied. 

Q7. Do you agree that given the existing measures that are in place to 
help disabled users to access 116XXX services, it is not necessary to 
make further changes to GC15 in this respect? 

We have commented on previous occasions that the arrangements for 116XXX 
services were inadequately prepared.  The numbers are supposed to be memorable, 
like 112, and to be operational in all parts of the Community.  However, deaf and 
speech-impaired people cannot use these numbers; they must first of all dial national 
prefixes to connect to an appropriate relay or support service.  This would appear to 
nullify the basic aim of the 116 services as far as a very large section of the EU’s 
population is concerned. 

Arguably, it is not technically feasible to address this shortcoming but it should 
nevertheless be recognised.  We would have preferred to see a statement to the effect 
that it is necessary, but not at the moment possible, to make changes to General 
Conditions to help disabled users. 

Question 8: 

We agree 

Do you agree with our proposals on conditions for 
transferring the rights of use of telephone numbers and also for 
granting their use for a limited period of time?: 

Question 9: 

We agree 

Do you agree with our proposals on the one working day 
requirement in relation to bulk mobile ports and in relation to fixed 
porting? If not, please explain why?: 

Question 10: 

We agree 

Do you agree with our proposed approach to the porting 
compensation scheme requirement?: 



Question 11: 

We agree 

Do you agree with our proposed approach on 
requirements relating to ensuring access to all numbers within the 
Community, the charging of ETNS numbers and calling the hotline for 
missing children on 116000?: 

Question 12: 

We agree 

Do you agree with the proposed obligation on universal 
service providers to notify us when they are disposing of part or all 
their local access network assets?: 
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