
Response to Geographic telephone numbers: safeguarding the future of 
geographic numbers 
 
Submitted by: IPV6 Limited 
 

 

Question 1 - Do you have any comments on the objectives and approach to this 
review of geographic number management? Do you agree with the policy principles 
that we consider should inform the review? 

No 

 

Question 2 -  Do you agree that we should not consider further at this stage options 
that  would change existing numbers? 

No  

 

Question 3 -  Do you agree that local solutions are appropriate based on our current 
forecasts  of anticipated requirement of more numbers? 

No. Enforce national dialling. See our further responses for more information. 

 

Question 4 - Do you agree with our assessment of the options for providing new 
supplies of  numbers in four-digit code areas, as presented in Section 4 and in Annex 
3? 

Yes 

 

Question 5 - Do you agree that closing local dialling followed, if necessary, by the  
introduction of an overlay code should be the preferred option for providing new 
supplies  of numbers in four-digit areas that may need them? Please give reasons for 
your answers,  and provide evidence where possible. 

We believe that closing local dialling (and thereby enforcing national dialling) on a  
nationwide basis, whilst at the same time issuing geographic numbers in blocks based on a 
subsequent scarcity of resource basis (see our other answers for more detailed information) 
will  provide sufficient capacity for several years. Our stance is backed by Ofcom's own 
research in 4.80: "the proposal to close local dialling makes approximately 200,000 numbers 
available for use in each four-digit area where the measure is implemented". 

We believe that the impact of enforced national dialling will be, at best minimal due to 
several factors, including but not limited to: 



1) Certain areas already have eight digit local dialling. Enforcing national dialling will  add as 
little as three digits to such a dial sequence. 

2) The volume of mobile phones in use (both as volume of quantity of handsets and  
customers (ie some customers having more than one handset)) has already set a precedent  
for national dialling, insofar that all mobile numbers have to be dialled as a national number. 

3) The quantity of calls made to mobile phone numbers enforces the precedent outlined in 
point two above. 

To ensure an easy migration from local to national dialling, we would not recommend Ofcom 
implement overlay codes at the same time as enforcing national dialling. 

We believe Ofcom should enforce national dialling on a nationwide basis, in a single action, 
to ensure both simplicity and continuity. 

 
Question 6  - Are there any other number supply measures that we should consider 
for four- digit areas? 

We believe that enforcing national dialling, as outlined above, will eliminate the need for any 
further supply measures in four-digit areas, for a period of several years.  

 
Question 7  - Do you agree that we should merge five-digit codes with four-digit codes 
to  create new supplies in five-digit code areas that need them? Do you have any 
comment on our  assessment of the impacts of the options we have considered? If 
so, please provide relevant  evidence where possible. 

Yes 

 

Question 8 -  Are there any other numbers supply measures that we should consider 
for five- digit areas? 

No 

 

Question 9  - Do you agree with our considerations and preliminary conclusions on 
how new  supplies of numbers should be provided where they are required?  

Question too vague to elect a positive or negative answer. 

 

Question 10  - Do you have any comments on how the implementation of number 
supply measures  should be planned?  

At this stage, no. 

 



Question 11  - How long do you consider that CPs would need to plan the 
implementation of the  preferred options for four- and five-digit areas?  

One year to eighteen months, minimum.  

 

Question 12 -  If you are a CP, what costs do you consider that your company would 
incur if  the preferred options for four- and five-digit areas were implemented? 

A full answer is dependent on how complicated Ofcom made any final ruling on this 
particular issue. With resources being diverted from real world activity and focused on a 
company shift change, database and backend changes, updating of customer and marketing 
material, staff retraining, we give a broad estimate of between £25,000 and £42,500 (gross 
impact). 

 

Question 13  - Should we reserve a limited amount of numbers for allocation in blocks 
of 100  numbers in area codes where it is feasible to do so?  

Only after national dialling has been enforced and if such a shortage occurs in X geographic 
area(s). 

However, Ofcom needs to be aware of the administrative and cost impact (in terms of both 
manhours and monetary cost) which would felt be by such CPs going through the DMA /  
activation process for a such a relatively small amount of numbers. 

Although sub-allocation from another CP can be considered as an alternative, the cost of 
such of such sub-allocation may be prohibitive when measured against any benefits.  

 

Question 14  - What criteria, if any, in addition to a ‘first-come first-served’ basis 
should  be used for allocating such blocks of 100 numbers to providers?  

We would recommend a colour coding scheme, combining both resource and entitlement. 

• Green - Capacity of 75% to 100% available: Allocate in blocks of 10k. Allocated on a 
first-come-first-served basis 

• Yellow - Capacity of 25% to 75% available: Allocate in blocks of 1k. Allocated on the 
basis of an established network or interconnect arrangements 

• Red - Capacity 1% to 25%: Allocate in blocks of 100. Allocated as Yellow but with the 
additional steps of requiring either a serious letter of intent or proof of requirement 
from a consumer.  

 

Question 15 - Should the geographic extent of such allocations be limited to the 
seven areas  currently forecast to run out of numbers for allocation before 2015? (i.e. 
Blackpool  (01253); Bournemouth (01202); Bradford (01274); Brighton (01273); Derby 



(01332); Langholm  (013873) and Middlesbrough (01642)): 

If the current system remains in place, unchanged, yes. 

However, we would recommend that Ofcom first enforce national dialling and then revisit the 
issue with these particular ranges. 

 

Question 16 - Do you consider that there are any technical obstacles currently to the 
effective sharing of number blocks by CPs and to sub-allocation? How could we 
usefully address those obstacles? 

"Technical obstacles" is an ambiguous term.  

Each CP will normally be its own commercial entity, in the private sector. We see no reason 
why Ofcom needs to further regulate and/or manage CPs, by enforcing CPs to sub-allocate, 
as: 

1) One CP may not wish to do business with another CP. 

2) One CP may have a commercial, legal or other reason why it is not able to do business 
with another CP. 

3) Any attempt at this level of regulation and/or management will again increase Ofcom's 
own costs, as well as add additional and unwelcome costs to both CPs and, ultimately, the 
consumer. 

4) Some CPs charge will and do charge more than other CPs to sub-allocate numbers, as 
should be their right in a free market and competitive economy. Regulatory interference and 
the setting of mandatory tariffs via the medium of regulatory price controls will remove the 
right of CPs to compete and thereby set their own profit margins. 

 

Question 17  - What are your views on the concept, practicalities and implications of  
introducing a reservation system for geographic numbers? 

We have no overall objection to a reservation system for geographic numbers, on the basis 
that Ofcom guarantee that any reserved blocks are immediately converted into allocated 
blocks upon satisfactory proof of interconnect by the CP concerned.  

A guarantee is essential; otherwise new CP entrants will naturally not purchase hardware or 
interconnect provisioning outright until certificates of allocation are received, as there would 
be no point in having such hardware or connectivity without the requisite, planned numbering 
allocations being made available to them. 

 

Question 18 - Do you have any comments on our proposed scope of additional 
audits? 

For fairness and openness, there would need to be a further consultation on the proposed 



scope of the additional audits themselves, to ascertain the following: 

1) What data would Ofcom use for benchmarking? 

2) From whom will Ofcom collect that data? 

3) What impact will such requirements have on the entities in point two above? Will 
additional hardware, software and manpower be required to undertake such activities? Who 
will pay for such associated costs?  

4) What impact will CPs be subjected to, with regards to loss of income whilst manpower 
and  technical resources are diverted away from the day-to-day operation of a business to  
dealing with further regulatory requirements? 

5) Will Ofcom offer AVCO payments to those parties and CPs subject to such increased 
audits,  to cover such losses occurred as outlined in points two and four above?  

 

Question 19 - Do you agree with the high level objectives proposed for the charging 
regime? 

We do not see the objectives proposed for the charging regime benefiting stakeholders, 
consumers, end-users, etc, in any way. 

We view the charges proposed as nothing more than a tax, albeit with a different name. 
Indeed, in  6.67, Ofcom states "Section 400(1)(b) of the Act specifies clearly that revenues 
from  charging for numbers on the basis of willingness to pay (i.e. auction) go to the  
Consolidated Fund (i.e. passed to HM Treasury)". Additionally, in 6.68, Ofcom states "While 
the Act is not entirely clear on the destination of revenues, passing the revenues from 
number charging to the Treasury seems, from a policy perspective, to have merit..." 

We view the overall proposal for charging a discriminatory measure against both smaller 
CPs and new-entrant CP, as imposing such a charge would no doubt transfer the burden of 
paying for the  'annual cost of fulfilling [Ofcom] functions' (section 6.20) from designated 
providers based on  their turnover to both smaller CPs and new entrants. 

In the current economic climate, at a time when the private sector is already suffering under 
the general burdens of over-regulation, micro-management and over-taxation, the 
introduction of this tax is badly timed, a bad policy and may indicate a lack of understanding 
of the comprehensive challenges on all private sector CPs, especially the smaller ones. 

 

Question 20 - Do you envisage that sub-allocation would increase if number charging 
is  introduced? Do you have any comments on our analysis of barriers to successful 
use of sub-allocation? 

We do not envisage any fundamental increase in sub-allocation if number charging is 
introduced.  

Sub-allocation may indeed be more expensive than allocation directly from Ofcom: If 



company X sub-allocates numbers from company Y (who pay Ofcom 10p per number) then 
company Y will no doubt levy an additional charge on top of the 10p per number to cover 
additional elements such as manpower, VAT, billing management and processing of the 
transaction(s). 

 

Question 21  - Do you agree with our view on how charges could be set? If not, please 
propose an alternative approach with supporting evidence. 

No.  

Neither the NRA outlined in 6.51 nor the proposed 10p per number are sustainable, which is 
further in our reply. 

The alternative approach we propose is to close local dialling, enforce national dialling  as 
mentioned elsewhere and, subject to this, allocation being  administered according to the 
colour coding scheme, again mentioned elsewhere. 

 

Question 22  - Do you agree with our preferred option for charging for geographic 
numbers?  (i.e. Option 2 Pilot scheme: Charge a flat rate of 10p per number per 
annum in area codes  with 100 or fewer blocks of 1,000 numbers (no charge for other 
areas). If not, please state  your reasoned preference 

At a minimum, we are against any type of charging for EXISTING NUMBER RANGES and 
EXISTING NUMBER RANGE HOLDERS. 

We believe that no individual CP has foreseen or provisioned for this proposed tax. 

Grandfathering any such tax levyed against any EXISTING NUMBER RANGE HOLDER(S) 
and/or EXISTING NUMBER RANGES will have an immediate and devastating consequence 
on smaller CPs. The larger and incumbent CPs may be able to sustain this cost internally, or 
pass the cost to their consumer base, masked as a service charge or increase in line rental. 
However, smaller CPs will have no means to sustain this cost internally and will be forced to 
pass the cost to their customer base. We believe this will force many smaller CPs into 
administration or mergers with other smaller CPs, or into buyouts by either larger or 
incumbent CPs. This will inevitably lead to less consumer choice and less competitiveness in 
the marketplace. 

 

Question 23 -  Do you agree that the threshold for including an area code within the 
pilot  scheme should be 100 or fewer 1,000-number blocks remaining to allocate? If 
not, please state your preferred threshold and reasons. 

We believe that national dialling should be enforced, followed by a further audit of all 
geographic ranges, as to ascertain the percentage of available blocks versus blocks 
allocated. 

 



Question 24  - Do you agree with the proposed level of the charge (i.e.10p per number 
per  annum)? 

No. 

We believe that: 

1) The introduction of this tax will spread rapidly to include any and all number ranges.  

2) The tax itself number charge will increase, per annum, by at least the cost of inflation.  

3) This tax will eventually be handed to the consumer and end up to be much more than any 
arbitrary figure that Ofcom sets, as billing systems, billing software, administrative processes 
and procedures will have to change and be updated. We envisage such a charge being 
inflated to at least £10 per number (ex VAT), once other factors are taken into consideration. 

  

Question 25  - Are there any other incremental administrative costs likely to be 
incurred by  CPs in relation to number charging? Can you estimate the magnitude of 
any such costs? 

Yes.  

This is a wide ranging question and raises as many questions as there are answers, with 
'Administrative costs' being a wide ranging term. 

If a charge is applied on an area which meets the conditions whereby there are less than 
100 blocks of 1000 numbers in the same area, what is to occur when CPs return blocks en-
masse, leaving more than 100 blocks of 1,000 numbers in the same area, Will Ofcom 
continue to levy a charge in that particular area for the remaining CPs, in breach of its own 
rules/guidelines, or will Ofcom refund the remaining CPs? 

If a CP has a range of minimum usage and low profit, or perhaps fragmented usage across a 
particular range, how will Ofcom deal with this situation? Will the CP be able to return the 
unused numbers in such a range, or will Ofcom enforce return of the whole range? If the CP 
is forced to return the whole range, who will compensate the consumers who will lose 
numbers in that range - Ofcom? Will the CP be in breach of its own terms of supply to 
consumers if it is forced to return whole ranges and thereby disconnect paying customers 
who may not wish to cease service?  

If a part-used or fragmented block is returned to Ofcom by a CP and a new customer 
emerges in the same area, the CP then has to reapply for numbers in that range. Once 
granted, there is then the lengthy DMA and activation process to go through (c.60 days), 
which will no doubt cause loss of business and revenue to the CP concerned and a 
migration of the enquiring consumer to a CP which already has particular range. 

If a fragmented or part-used block is returned to Ofcom, how will Ofcom issue numbers 
within that range if the fragmentation is of a percentage that breaks up the number range to 
units with fewer than a sequential block of 100? Will Ofcom quarantine the block indefinitely 
or only allocate single digit numbers to new CPs? 



The administration of numbering application and the provisioning of DMA administration, 
range setup, databuild and activation costs any CP money when quantified against 
manpower, manhours and technical expertise taken applying these steps. Withdrawal of 
ranges after this lengthy process has been completed will indirectly cause a real and implied 
financial loss to the CPs concerned. 

In a situation where a number range holder has sub-allocated within its ranges, who will 
Ofcom invoice - the range holder or the sub-allocated party?  In the event of failure to pay 
such an invoice, who would be responsible for payment of such a debt - the range holder or 
the sub-allocated party?  

 

Question 26  - Do you agree that we should not pursue a policy of charging for golden  
geographic numbers? If you do not agree, please provide your reasoning. 

No 

This would be a further, additional tax CPs and ultimately a cost passed to the consumer. 

What would Ofcom class as 'golden geographic numbers'? There are many types of 'golden'  
number including but not limited to sequential numbers, repeating numbers, those based on 
a persons religion (eg 786) and those based on a persons ethnic heritage (eg 888, 128, 
338). 

Would Ofcom allocate ranges where a CP did not want chargeable golden geographic 
numbers in that range? 

 

 


