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The Wireless Telegraphy (Mobile Communication Services on 
Board Vessels) (Exemption) Regulations 2010 

Made - - - - *** 

Coming into force - - *** 

The Office of Communications (“OFCOM”), in exercise of the powers conferred by section 8(3) 
of the Wireless Telegraphy Act 2006 (“the Act”)(a

1. These Regulations may be cited as the Wireless Telegraphy (Mobile Communication Services 
on Board Vessels) (Exemption) Regulations 2010 and shall come into force on [XXX]. 

), makes the following Regulations. 

Before making these Regulations OFCOM have given notice of their proposal to do so in 
accordance with section 122(4)(a) of the Act, published notice of their proposal in accordance 
with section 122(4)(b) of the Act and have considered the representations made to them before the 
time specified in that notice in accordance with section 122(4)(c) of the Act. 

Citation, commencement and extent 

Interpretation 

2. In these Regulations— 
“apparatus” means wireless telegraphy apparatus; 
“dBm” means decibels of power referenced to one milliWatt; 
“baseline” is to be understood in the meaning of the United Nations Convention on the Law of 
the Sea; 
“e.i.r.p.” means equivalent isotropic radiated power; 
“ETSI” means the European Telecommunications Standards Institute; 
“kHz” means kilohertz; 
“MHz” means megahertz; 
“GSM system” means an electronic communications network, that complies with the GSM 
standards, as published by European Telecommunications Standards Institute; 
“mobile communication services on board vessels” means electronic communications services 
provided by an undertaking to enable persons on board a vessel to communicate via public 
communication networks using a GSM system without establishing direct connections with 
land-based mobile networks; 
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“the 900 MHz band” means the 880-915 MHz band for uplink (terminal transmit, base station 
receive) and 925- 960 MHz band for downlink (base station transmit, terminal receive); 
“the 1 800 MHz band” means the 1 710-1 785 MHz band for uplink (terminal transmit, base 
station receive) and 1 805-1 880 MHz band for downlink (base station transmit, terminal 
receive); and 
“vessel base transceiver station” means a mobile pico-cell located on a vessel and supporting 
GSM services in the 900 MHz and/or 1 800 MHz bands. 

Exemption 

3. The use of any apparatus on board a vessel which is— 
(a) a ship registered in the United Kingdom, the Isle of Man, or any of the Channel Islands; 

and 
(b) within the limits of the British Islands and the territorial waters adjacent thereto, or, for 

the time being, beyond the British Islands and the territorial waters adjacent thereto; 
is hereby exempt from the provisions of section 8(1) of the Act where the terms, provisions and 
limitations in regulation 4 are met. 

Terms, provisions and limitations 

4. The apparatus shall comply with the GSM standard EN 301 511 published by ETSI(a

(1) The apparatus shall only operate in the 900 MHz band and the 1800 MHz band. 

) (or 
equivalent specification). 

(2) The apparatus shall only be used— 
(a) for mobile communication services on board vessels; 
(b) where the vessel is two nautical miles(b
(c) where, to mitigate interference (providing at least equivalent performance based on 

GSM standards), the receiver sensitivity and the disconnection threshold (ACCMIN(

) or more from the baseline; 

c) 
and min RXLEV(d
(i) –70 dBm/200 kHz between two and three nautical miles from the baseline; and  

) level) of the apparatus is equal to or higher than— 

(ii) –75 dBm/200 kHz between three and twelve nautical miles from the baseline. 
(d) where the maximum radiated output power of the apparatus is of— 

(i) 5 dBm in the 900 MHz band; 
(ii) 0 dBm in the 1 800 MHz band. 

(3) The apparatus shall not cause or contribute to undue interference to any wireless telegraphy. 
(4) The apparatus shall be offered no protection against harmful interference from other 

authorised radiocommunication services. 
 
 
 
 Ed Richards 
 Chief Executive of the Office of Communications 
XXX 2010

                                                                                                                                            
(a) EN 301 511 (version 9.0.2) was published [] 
(b) One nautical mile = 1852 metres 
(c) ACCMIN (RX_LEV_ACCESS_MIN); as described in GSM standard ETSI TS 144 018 
(d) RXLEV (RXLEV-FULL-SERVING-CELL); as described in GSM standard ETSI TS 148 008 

 For and by authority of the Office of Communications 
 


