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Responding to the Broadcasting Code Review: Commercial References 

in television programming consultation 
 

 

About MirriAd 
 

Launched in September 2007, MirriAd aims to revolutionize product placement 
for the digital era. MirriAd has developed an end to end solution able to 

digitally place brand imagery or products into any video on demand and at 
scale. MirriAd’s digital placements have been extensively researched and 

proven to achieve excellent results for brands whilst positively impacting 
production values and the viewer experience on line and on TV. 
 
 

Introduction 

 

MirriAd welcomes that Product Placement is to be shortly allowed in the UK and 
the chance to comment on Ofcom's proposed rules through this consultation. 

 
As a general point our view is that Ofcom should not go further than required 

by the AVMS Directive 2010 and the UK Legislation (SI 2010 – No 831). 
Already significant categories of products have been prohibited from product 

placement in programmes by the previous government (HFSS foods, Alcohol, 
Betting and Gaming, and Medicines). This alone will have a significant effect on 

the amount of revenue Broadcasters and Independent Production Companies 
will be able to earn through product placement. In the present difficult 

economic climate, and with the increasing use of sophisticated programme 
recorders which are increasingly limiting the impact of spot advertising, new 

revenue streams are urgently needed. Product placement is potentially an 
important new way of generating revenue. 

 

MirriAd will respond to those questions which are felt to be most relevant to 
the company. 

 
 

Question 1.1 
 

Do you agree that it is appropriate to apply product placement rules to paid for 
references in programmes that are not included for a commercial service? 

 
This seems an eminently sensible proposal, as it will allow voluntary and 

charitable organisations to benefit from product placement, particularly with ad 
funded programming. 
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Question 2.1 
 

Are there any impacts we have not identified above that you think would result 
from our proposal to clarify that single dramas are a form of film made for 

television? 

The problem with the suggestion of classifying single dramas as films, to get 

round the AVMS rule prohibiting product placement in single dramas, is that 
the Ofcom Code on the Scheduling of Television Advertising treats dramas 

differently from films, with films having fewer breaks than dramas. This could 
have significant financial ramifications for broadcasters. 

The compromise here is to leave the rule as proposed in 9.8, but in the 
guidance, to be published along with the updated Ofcom Broadcasting Code, 

state that if a broadcaster categorises all their dramas, whether series or not, 
under a general banner, such as 'Drama on Four' then this should be 

acceptable under the rule to classify a single drama as part of an over-arching 

drama category. 

 

 

Question 4.1 & 4.2 

 

Do you agree the clarification that thematic placement is appropriate? 

Do you agree with Ofcom's proposed description of thematic placement. 
 

Thematic placement is part of the AVMS.  However the clarification provided by 
Ofcom on thematic product placement (Rule 9.10) is going to be a recipe for 

confusion.  

In dramas/soaps, for example, there may be endless arguments about whether 

a washing machine breaking down to be replaced by a new one was a genuine 
story line or simply put there to promote a brand.  Furthermore thematic 

product placement could be interpreted as a possible prohibition for some 

genres of factual entertainment, for example, cooking shows sponsored by a 
tomato sauce. If there are recipes featuring tomato sauce as one of the 

ingredients, then this could be defined as thematic placement.  In our view the 
harm that thematic product placement is perceived to cause to the editorial 

independence of a broadcaster will be adequately covered by Rules 9.11  
(References to placed products, services and trade marks must not be 

promotional) and 9.12 (References to placed products, services and trade 
marks must not be unduly prominent). 

In our view, having worked with many broadcasters and independent 
production companies, we do not believe they are going to damage the 

integrity of their programmes with the subsequent danger of alienating their 
viewers by distorting the story-lines and themes for commercial benefit.  
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In fact many of them have warmly welcomed MirriAd's digital product 

placement  technology, as it allows producers and directors to get on with 

making their programmes, without having to worry whether the branded 
product is in the right place and being filmed in the correct manner on the 

set/location while the programme is being made. Placing the branded products, 
where appropriate, on programmes after they have been made and edited 

seems a good solution to ensuring the editorial integrity of many programmes, 
as well as giving advertisers a guaranteed presence. 

 

Rule 9.10 should be limited to the rule, and the text clarifying what thematic 

placement should be removed. Guidance can be used to explain how rule 9.11 
and 9.12 will be used to judge whether there has been a breach of the rule on 

thematic product placement.  

 

 

Question 5.1 

 

Do you consider that it is appropriate to prohibit product placement in 
specialist factual programmes? 

This proposed addition to the categories of programming where product 
placement is prohibited (Rule 9.14 (d)) goes beyond the AVMS Directive, and 

would deny potential funding support to some of the most worthy, but poorly 
funded programming on UK television, such as the arts. Furthermore the 

definition of what constitutes specialist factual programming is open to 
misinterpretation. It could be argued that a significant amount of UK produced 

programming on channels such as the Discovery Channels, National 
Geographic and History Channel for example are educational, many are about 

science and technology and, as well, they may have an investigative basis such 
as Tony Robinson's 'Time Team'. Why should such programming potentially be 

denied extra funding through product placement opportunities, whether placed 
physically or through digital product placement. 

Though we cannot believe it is Ofcom's intention to prevent such programming 

from being product placed, the broad categories outlined in the explanation of 
what constitutes 'specialist factual programming' will cause significant 

uncertainty for independent production companies and broadcasters as to what 
constitutes 'specialist factual programming'. Factual programming covering 

educational, science, medical or arts subjects is as broad as it is long. Ofcom 
will find itself having to provide continuing guidance to broadcasters, as to 

whether planned series falls into this category.  

9.14(d) should be removed from the proposed Code revisions to avoid 

uncertainty for broadcasters and independent production companies. If over a 
period of time (12 months for example), after the introduction of product 

placement, Ofcom felt it was necessary to provide some guidance on genres of 
programming, other than those that are already excluded then this could be 

considered jointly with broadcasters and independent production companies. 
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Question 6.1 

 

Do you agree that it is appropriate to prohibit the placement of those products 
and services that are not allowed to be advertised on television?  

We accept that Rule 9.15 is part of statute and therefore Ofcom has no choice 
but to include this list of prohibited product categories allowed to product place 

within programmes. Whilst it is logical to prohibit services and products that 
are banned from advertising from product placing in programmes, the other 

categories included in the list; alcohol, products high in fat, sugar and salt, 
gambling and all medicinal products seems illogical, as they are presently 

allowed to advertise and sponsor now, but with scheduling restrictions. 

This rule is likely to lead to considerable viewer confusion as to what is prop 

placed or product placed. On screen, apart from the signalling, there will be 
nothing to tell the two categories apart. 

In the short term we believe there is room to explore separating out non HFSS 
products and brands – which are subject to schedule restrictions on TV 

advertising through BCAP. For example: Brands that are intrinsically linked with 

HFSS products are treated the same as the product (i.e. schedule restricted). 
However the AVMS and Statutory Instrument specifies the product only – 

therefore Mirriad is proposing that non-HFSS products (such as Coke Zero) and 
branding (i.e. a Carling bar towel in a bar) should be permitted as product 

placement.  

In the longer term we would like the DCMS to look again at this statutory 

requirement. 

 

Question 7.1 
 

Do you consider it is appropriate to require broadcasters to identify product 
placement by means of a universal neutral logo and universal signal? 

 

This requirement for both a universal visual and audio signal goes beyond the  

requirement for signalling as specified by the AVMS. 

Whilst we accept the need for a universal visual signal, we do not accept the 
need for audio signalling.                                                                                                                                                                                                                               

A discrete visual signal will suffice - adding audio will simply cause huge viewer 
annoyance amongst the majority of the audience. In a multi-channel universe, 

and with the same requirements for signalling product placement on VOD, the 
same audio signal (whether as a tone or an announcement stating “This 

programme contains product placement”) would become unbearable for 
viewers, with the possibility it would be heard up to 5 times in a scheduled one 

hour programme and be repeated continuously across much of the broadcast 
universe once product placement is established. In fact viewer annoyance 

could become so great that this requirement for audio signalling could become 
a disincentive to product placement.  
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Whilst we understand the wish to help viewers with visual impairment, it 

makes little sense to alienate the vast majority of the audience by requiring an 

audio signal. For those broadcasters who can provide audio description then on 
these services it would be logical to provide an audio signal to denote product 

placement. 

In answer to Question 7.2 on how any universal neutral logo should look, it is 

our view that it should not be on-screen for more than 3 seconds, should use 
the letters PP, should be discrete and should be no larger than the standard red 

button message used on interactive channels. This accords with Ofcom's 
suggested size in para 4.78 in the consultation, though our preference would 

be at the lower end of the suggested screen size 0.5%.  

We have no comments on Question 7.3, as stated above we do not believe an 

audio signal, apart from channels with audio description is viable way forward 

It would be logical and sensible (Question 7.4) to place the technical 

requirements for the visual signalling in guidance, as over time it may need to 
be changed or adjusted as audience response and practical issues are 

addressed. 

As Ofcom knows screen clutter (largely text in credits and superimposed as 
graphics over programmes) has been a source of viewer concern and complaint 

over the years. Therefore, as far as it is possible, product placement should not 
add to this clutter. As a significant majority of viewers have access to the 

internet we believe the best approach to Question 7.5 is that the broadcaster 
can decide whether the list of products placed in programmes should be listed 

on the broadcaster's website or at the end of the programme. The choice of 
website has the further benefit of reducing the chance of 'undue prominence' 

for the product which has been placed within the programme. 

We agree with the wording in rule 9.17 (Question 7.6). 

In answer to Question 7.7 we feel that it is unnecessary to include additional 
text alongside the visual signal for the first month they are transmitted. Apart 

from the screen clutter this will cause, there is likely to be considerable 
publicity surrounding the launch of product placement as well as a separate 

audience awareness promotional campaign for broadcasters, who have 

included product placement in programmes. 

We do not think that an awareness message (a promotion) should be 

transmitted for as long as six months on channels where programmes contain 
product placement (Question 7.8). This is excessive and is likely to cause 

considerable viewer annoyance. Half that time should be more than adequate 
to inform viewers as to what the symbol denoting product placement means. 

Furthermore there will be practical problems, as to when this awareness 
campaign should start. For example a broadcaster may not transmit any 

programmes with product placement for several years. Would they then be 
expected at this stage to run a 6 month awareness campaign? Clearly common 

sense needs to be used, and as the reference to an awareness campaign is 
within the proposed Ofcom guidance it seems that the necessary adjustments 

can be made here. 



 MirriAd Response To Ofcom Consultation -17 September 2010 6 

 

Our response to Question 8.1 is that it is imperative to allow sponsors to 

product place within programmes they are sponsoring. Without this, product 

placement will be greatly restricted, and not provide the revenues which will 
help broadcasters and independent production companies in the production of 

new programming. This will be particularly true of advertiser funded 
programming. Therefore we totally support this proposed change to the rules. 

 

Summary 
 

We are not commenting on the rest of the consultation, as our expertise is in 
digital product placement and not in sponsorship. 

However, we believe that Ofcom should not go beyond the requirements laid 
out in the AVMS, when considering the rules for product placement to be 

included in the revised Ofcom Broadcasting Code. Apart from the prohibited 
categories for HFSS (HFSS, Alcohol etc.) our view is that the Ofcom rules 

should be as close as possible to the AVMS requirements, and go no further. 

 

 


