
 

Inmarsat Response to the Ofcom Consultation on 
Freedom4 Application for Licence Variation 

 
 

 
Ofcom Question: 

Are there any reasonable grounds why Ofcom should not grant Freedom4’s request to vary 
its licence as soon as practicable? If so, please explain your reasoning for this. 
 
 

 
Inmarsat Answer: 

Inmarsat operates a network of 11 geostationary satellites, which provide mobile satellite 
services to users throughout the world. While Inmarsat’s MSS service links operate in L-
band (1.5 / 1.6 GHz), the feeder links and TT&C links operate in some of the C-band 
spectrum that is covered by the Freedom4 licence. Inmarsat is therefore potentially affected 
by interference from Freedom4 system deployments.  

Inmarsat is of the view that there are reasonable grounds not to grant the Freedom4’s 
request in its current form. We propose that the following changes should be made before 
the request is granted: 

1. Clearly state the requirement to coordinate base stations with satellite earth stations in 
the licence 

2. Specify the coordination procedure in the licence 

3. State the requirement to coordinate with earth stations located abroad in the licence 

4. Terminal stations operating in FDD systems need to be coordinated 

5. Involve stakeholders in the planned review of the coordination approach 

6. Mobile use should not be allowed above 3800 MHz 

Further explanation of the above proposals is given below.  

 

1. Clearly state the requirement to coordinate base stations with satellite earth stations in 
the licence 

Coordination of base stations with satellite earth stations is essential and we endorse the 
statements in the consultation document that propose to retain the coordination requirement 
for base/central stations. We note however that this requirement is not clearly stated in the 
proposed modified Freedom4 licence. There is a significant change proposed in the 
Freedom4 licence with regard to the coordination requirement. Section 5 of Schedule 1 of 
the existing licence (Annex 6 of the consultation document) reads: 

“5. Co-ordination 

a) Without prejudice to the Site Clearance required in paragraph 4, the Licensee 
must obtain permission from Ofcom prior to establishing, installing and/or using the 
Radio Equipment at any geographic location covered by this Licence. Ofcom shall 
grant such permission where, following use of its co-ordination process, Ofcom 



 

considers that the Radio Equipment does not cause undue interference to existing 
authorised users of the band and adjacent band users. 

b) In granting approval Ofcom may specify restrictions on the use of Radio 
Equipment including restrictions, beyond those set out in the other terms of this 
Licence, on the maximum radiated spectral power density allowed on specific 
frequencies, the directions of transmissions and locations of Radio Equipment. 

c) The Licensee must also operate the Radio Equipment in accordance with any 
coordination procedure notified by Ofcom.” 

In the proposed new licence (Annex 7 of the consultation document), only item c) has been 
retained. Item a) and b) are very important provisions for the protection of satellite earth 
stations1

2. Specify the coordination procedure in the licence 

. By contrast, item c) does not give any clear guidance or guarantee for earth 
station protection. We believe that the requirement for coordination should be more clearly 
stated in the licence and that items a) and b) should be retained for base station 
installations.  

Currently, there is no explanation in the licence of the coordination procedure. Even items a) 
and b) above do not provide a full explanation. We request that the coordination procedure is 
fully described in the licence.  

3. State the requirement to coordinate with earth stations located abroad in the licence 

The consultation document does not mention coordination with earth stations located 
abroad. Such coordination may be required due to the potentially very large interference 
distances from BWA stations into FSS earth stations. To give just one example, Burum-09 
(published in BR IFIC 2645), located at Burum, Netherlands, operates with the Inmarsat-3 
AOR East satellite (15.5W). The ITU coordination area for this station is shown in Figure 1 
and indicates that terrestrial stations deployed in some parts of the UK would need to be 
coordinated with Burum-092

4. Terminal stations operating in FDD systems need to be coordinated 

. There are several other Inmarsat earth stations at Burum with 
similar coordination areas. The requirement to coordinate with earth stations located outside 
the UK should be spelled out in the Freedom4 licence conditions.  

It is proposed to remove the requirement to coordinate terminal stations with a power 
spectral density not exceeding 25dBm/MHz and a total EIRP not exceeding 30dBm. Since 
the interference distances for terminal stations are considerably smaller than those for base 
stations, Inmarsat agrees that the coordination requirement for terminal stations could be 
removed (provided that the coordination approach for base stations adequately protects 
satellite earth stations). However, this is only valid for BWA systems using TDD technology. 
If FDD is used, coordination should be required also for terminal stations.  

5. Involve stakeholders in the planned review of the coordination approach 

                                                
1 Inmarsat notes however that the wording of these provisions implies that coordination will be 
conducted only with earth stations within the UK. Coordination with earth stations outside the UK is 
also required (see item 3). In such cases, agreement is required with other Administration(s).  
2 RR provisions Nos. 9.17 and 9.18 apply in this band. Therefore, coordination is required for any 
transmitting terrestrial station situated within the coordination area of a receiving earth station that has 
already been coordinated (such as Burum-09). 



The consultation document mentions that Ofcom will perform a review of the coordination 
approach. Inmarsat would like to participate in such a review.  

6. Mobile use should not be allowed above 3800 MHz  

The UK Frequency Allocation Table allocates the band 3600 – 4200 MHz to mobile services 
only on a secondary basis. We recognise that EC Decision 2008/411/EC requires the UK to 
permit BWA systems to operate in the band 3400 – 3800 MHz, subject to appropriate 
provisions to protect other services in the band. However, in the band 3800 – 4200 MHz, any 
mobile systems could only be deployed on a secondary basis. Therefore, mobile deployment 
by Freedom4 in 3800 – 4200 MHz, if permitted at all, should be on a secondary basis and 
should not constrain future deployment of satellite earth stations. 



 

 

Figure 1: Coordination area for Burum-09 


