
Open Spectrum UK’s response to Ofcom’s Licence-Exemption 
Framework Review consultation 
 
 
Q1: Do you agree that the spectrum commons model should be the 
preferred approach for licence-exempt use of spectrum, and that 
application-specific allocations should only be considered where 
technical constraints or safety issues require this? 
 
Yes.  But there may come a time when the total bandwidth shared by licenced 
and licence-exempt uses is greater than the total bandwidth allocated 
exclusively for licence-exempt “commons”.  This may result from the 
progressive introduction of underlays, overlays and easements in bands 
which had been previously allocated only for licenced uses, or from the de-
licencing of licenced services.  We would not hinder these processes by 
insisting on the “commons” model. 
 
Q2: Do you agree with the proposal for multiple classes of spectrum 
commons? 
 
Yes. 
 
Q3: Do you agree with the distinction made between the licence-
exemption and light-licencing regimes? 
 
Yes, it is clear and appropriate. 
 
Q4: Do you agree with the view that the licence-exemption and light-
licencing regimes will converge in the future? 
 
The word “will” is too strong.  Automatic coordination capabilities which are 
functionally equivalent to light-licencing might be built into some licence-
exempt devices in future.  But unless such capabilities are demanded by 
purchasers or required by regulators, there might also be devices not so 
equipped, due to cost, itinerant usage, low risk of interference resulting from 
limited range or the effectiveness of other mitigation measures.  It is within 
Ofcom’s power to make this convergence happen, although it may not happen 
spontaneously. 
 
Q5: Do you agree with the proposed mixture of licence-exempt and light-
licenced use of the 105−275 GHz spectrum? Do you agree with the 
bands that have been identified for such use? 
 
Yes, so long as Ofcom periodically checks whether there is a continuing need 
for light-licencing in specific bands and de-licences any non-exempt band in 
which the risk of undue interference is small – as proposed on page 38 of the 
LEFR statement.   
 
We also applaud the rejection of Option 3 in Section 6.2.2 of the LEFR 
statement: 



 
“Option-3: Do not release any spectrum above 105 GHz until 
such time as there is clear evidence of demand for use by 
licence-exempt or light-licensed devices. 
 

“We do not favour Option-3. We believe this to be an over-cautious 
approach in a space where there is little likelihood of congestion and 
harmful interference. Such an approach will ultimately slow down the 
pace of innovation and the emergence of new high-frequency 
services.” 
 

There have been several recent announcements of important developments 
in this part of the spectrum.  Taken together these suggest that affordable 
devices operating in this band may be available sooner than expected just a 
few months ago, and some applications in this frequency range could be quite 
socially valuable.1  This constitutes “clear evidence of demand” so it is 
desirable to have regulatory certainty established sooner rather than later. 
 
Q6: Do you agree with the view that the use of the 275−1000 GHz 
spectrum should be licence-exempt? 
 
Yes, but excluding the frequencies allocated for spectral line measurements 
as specified by Footnote 5.565 of the International Radio Regulations.  
 
Q7: Do you agree with the view on the levels of future demand for 
licence-exempt usage in the 40−105 GHz spectrum?  Do you agree that 
the Group-A bands identified above should be considered for licence-
exempt use?  Do you agree that licence-exempt and light-licenced use of 
the Group-C bands identified above should only be considered when 
there is evidence of demand for such use? 
 
We would prefer to have the Group-C bands considered for licence-exempt 
use unless there is a demonstrable need for light-licencing.  The fate of these 
bands may be influenced by the allocation decisions of other countries… 
 
Q8: Do you think it could be desirable for transmissions at levels below 
certain power spectral density limits to be exempt from licensing? 
 
Yes, but as underlay devices proliferate, Ofcom may also need to tighten  
requirements for interference rejection in the equipment with primary status in 
the underlaid band.  Higher standards for receiver performance (with regard to 
sensitivity, selectivity and interference resistance) would contribute 
significantly to the more efficient use of spectrum. 
 

                                                 
1 “Engineers Set New World Record In Generation Of High-Frequency Submillimeter Waves”, Space 
Daily, 17 April 2007 - http://www.spacedaily.com/reports/Engineers_Set_New_World_Record_In_ 
Generation_Of_High_Frequency_Submillimeter_Waves_999.html.  “Harnessing New Frequencies”, 
University of Utah press release,  28 March 2007 – http://unews.utah.edu/ p/?r=010807-1.  “The 
amazing strip-search scanner,” The Daily Mail, 17 May 2007 - http://www.dailymail.co.uk/pages/live/ 
articles/technology/technology.html?in_article_id=455506&in_page_id=1965. 
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Q9: Do you agree with the transmission limits proposed in this 
document? 
 
Yes, the discussion is quite positive, but we must note that the field strengths 
appropriate for ultra-wideband transmissions may be uselessly low for non-
UWB devices.  We understand the need to protect primary services, but if 
Ofcom observes that the proposed transmission limits for underlays result in 
“market failure” (i.e., no manufacturers take advantage of the opportunity to 
develop low-power systems in the newly available bands), we hope that the 
limits proposed for non-UWB equipment will be reconsidered. 
 
Q10: Do you agree with the harmonisation strategy discussed above in 
the context of licence-exempt devices? 
 
Generally yes, because of economic factors.  But given the low probability of 
licence-exempt devices causing interference to foreign stations, the UK has a 
great deal of autonomy in setting policies for short-range devices – autonomy 
which it is only now beginning to tap.  We hope that implementing the policies 
proposed in the LEFR will lead to greater confidence in licence exemption, so 
that Ofcom will in future be more willing to de-regulate without waiting for an 
international consensus on specific frequency bands. 
 
Q11: Do you agree with the view that no additional regulatory 
instruments, beyond those available today, are required for the 
protection of licence-exempt equipment? 
 
The “protection of licence-exempt equipment” is not the only relevant issue.  
In an article published in the May 2007 issue of PolicyTracker (“Critics 
applaud Ofcom’s proposals for licence-exempt spectrum” by Michael 
Newland), we suggested that “technology- and service-neutrality” made it 
much easier to declare certain bands licence-exempt, rather than the various 
devices and services using the band, as is done at present.  William Webb 
was quoted in response, saying that Ofcom had considered that possibility, 
and decided its ability to define broad classes of devices and services – and 
to exempt them collectively – was adequate.  Experience should reveal soon 
whether the current approach (based on devices and services) or one based 
on bands is preferable. 


