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Foreword 
 
1.1 This document responds to a request for clarification arising from the Statutory 

Notice that Ofcom published on 10 November 2006 in connection with RSA for radio 
astronomy. The Statutory Notice can be found at 
http://www.ofcom.org.uk/consult/condocs/rsa/rsa.pdf.   

 
1.2 While Ofcom would not normally respond to such requests individually and usually 

responds to requests at the conclusion of the consultation period, it considers that it 
might be helpful to do so in this case in order to clarify specific points in relation to 
how Spectrum Quality Benchmarks (SQBs) will be set for radio astronomy under the 
proposed regulations.  

 
1.3 This document is not a substitute for the formal Ofcom public statement due after the 

consultation period.   
 
1.4 The closing date for responses to the Statutory Notice published on 10 November 

2006 will remain as 5 pm on 18 December 2006. 
 
 
Specific issues  
 
2.1 A stakeholder has asked Ofcom to clarify the process for setting SQBs and, in 

particular, whether other spectrum users will be involved. 
 

2.2 Ofcom’s Statement1 following the consultation made clear Ofcom’s intention that the 
initial values of the RSA parameters, including SQBs, will reflect the status quo and 
will be no more stringent with respect to constraints on other services. Accordingly, 
Ofcom sees no need to consult other spectrum users as the grant of the RSA will 
impose no additional restrictions on other existing services in the bands in question.  

 
2.3 Paragraph 6.10 of the Statutory Notice further explains that Ofcom envisages that the 

SQB for initial grants of RSA will be set to reflect Ofcom’s current planning 
assumptions and criteria that it applies in making assignments for fixed and mobile 
use in bands shared with radio astronomers within specified distances of radio 
astronomy sites as referenced in Annex D to the current UK Frequency Allocation 
Table. Paragraphs 6.16 and 6.17 further state that these coordination and planning 
criteria will apply only to in-band emissions. 

 
2.4 The current planning assumptions and criteria referred to in paragraph 6.10 

collectively constitute the degree of consideration given to radio astronomy in 
Ofcom’s spectrum planning. RSA will formalise this.  

 
2.5 The SQB effectively represents the interference threshold required to ensure that the 

quality of radio spectrum is maintained at a level that permits radio astronomy 
measurements at the site and in the frequency bands in question and corresponds to 
levels of consideration of radio astronomy that are no more restrictive of sharing 
services than ITU recommendation RA 769.  
 

                                                 
1 Recognised Spectrum Access as applied to Radio Astronomy, A statement on proposals for applying RSA to Radio 
Astronomy, 17 October 2005 
 



2.6 The radius of the coordination or exclusion zone can be derived from the SQB value 
using typical technical and operational parameters of the service(s) sharing the 
frequency band. As different radio astronomy stations are currently used for different 
measurement activities, RSA grants at each site will be tailored to the nature of the 
measurements undertaken and will also take into consideration site-specific factors 
such as local terrain, equipment sensitivity and site shielding. 
 

2.7 The decision to employ coordination or restricted zones within a frequency band 
shared with fixed services will reflect the assignment procedure that is currently 
applied at each existing site listed in the UK FAT. 

 
 
 
 
 
 

 


