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Wireless Telegraphy Licence Exemption - Amending the Wireless Telegraphy 
(Exemption) Regulations 2003 - Section 4 “Micro” FM Transmitters 
 
The consultation document highlights a single question for this part of the larger 
consultation proposals: “Question 2) Do you agree with Ofcom’s proposals to permit 
the use of “Micro” FM transmitters in the UK, and to authorise that use by licence 
exemption?” 
 
My answer is that I do NOT agree. 
 
For entirely understandable reasons Band II (87.5-108 MHz) spectrum has long been 
the subject of very careful regulation to ensure minimal interference to reception and 
has been the subject of complex frequency allocation for broadcasters in order to 
minimise interference throughout the UK.  I note the consultation document describes 
the issue of co and adjacent channel transmissions and the consequential 
interference issues and seeks to explain that a very low power transmitter may be 
operated in an area where a specific frequency is “free” from legally allocated 
broadcast transmissions.  Because VHF transmissions may be received in many 
cases not significantly terrain limited, very large distances are assumed in frequency 
planning terms between such co and adjacent channel broadcast services. 
 
I believe that in the case of “Micro” FM transmitters they can easily become co or 
adjacent channel transmissions with respect to any potential receiving site.  I 
therefore understand the concept of a power limitation proposal of “maximum power 
of 50nW erp”.  I am however very concerned that this will NOT be adequately low 
enough to minimise interference.  For example many houses are situated 10 metres 
or less from the public highway, with directional antennas where “Micro” FM 
transmitters could be transmitting co or adjacent channel with a legitimate broadcast 
service being received that is presently interference free.  In effect the “noise floor” 
would be increased for the duration of such a device transmitting in such localities 
and listeners may be quite legitimately listening to distant services for their personal 
purposes that as a result suffer interference. 
 
It is my understanding that certain organisations previously objected to “Micro” FM 
transmitters operating at the proposed power output, during the CEPT consultation 
phase on this issue, including the European Broadcasting Union.  [See EBU paper. 
B/EIC 121 Rev.1: SRDs: Relevant Protection Criteria for Terrestrial FM Sound 
Broadcasting (EBU contribution to CEPT WGs SE24 and SE27)]  This would tend to 
suggest that technically respected opinion confirms my concerns. 
 
In researching this issue I have found further evidence of considerable concern that 
demonstrates the USA FCC limit of 48dBµV/m can even be doubted to give 
adequate protection from interference. [See “A report to NAB regarding study and 
measurements of Part 15 devices operating in FM Broadcast Band”, 
URL: www.nab.org/xert/corpcomm/NAB_Part15_Study.pdf]  Assuming the FCC limit 
is equivalent to 13 nW (a figure that has been quoted to me in a private 
communication), it is set significantly lower than the proposed European power limit 
and yet this report comments that: “Based upon these tests, it is reasonable to 
conclude that significant interference to licenced FM broadcast stations exists from 
these devices.” 
 
Additionally in the National Public Radio - Washington, DC, 26 July 2006, report on 
FM Modulator Usage and Emission Levels in the United States 
[URL: www.nprlabs.org/reports/FMModulatorUsage.pdf] it is made clear that: “a 
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significant number of these devices are producing levels of emission that could result 
in objectionable co-channel interference to broadcast services.” 
 
Furthermore in the reports cited it is also suggested that a limited choice of operating 
frequencies for such “Micro” FM transmitters, is mandated in the USA environment.  I 
have not seen any such limitation within the present OFCOM proposal.  However it 
would potentially be more acceptable to me if these devices were operating only 
within a few limited frequencies and that these were contained within a protected 
“sub-band” that is never allocated for licenced broadcast services.  This would mean 
that “Micro” FM transmitters would then simply have to operate on a non-protected 
basis within the sub-band which itself was outside the carefully allocated main 
broadcast sub-bands.  I might then feel the statement in Section 4.10 (Impact) of the 
consultation document: “slight risk of interference to other users of the spectrum” 
could be considered acceptably true.  I do not therefore yet agree to the statement: 
“that authorisation of use subject to the technical restrictions identified will provide 
adequate mitigation of these risks” is adequately proven to protect existing users. 
 
I can appreciate that some of my technical assumptions are not fully validated, 
nevertheless I do not believe these assumptions significantly detract from the key 
arguments I have presented. 
 
 
Bev MARKS 
Original submission: 2006-08-16, 
Amended: 2006-09-05 to include URL references 
Updated: 2006-09-20 to include new reference to EBU B/EIC 121 Rev.1 
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